Osaomistusasuntoa hankkivan muistilista
Mitä tulee muistaa osaomistusasuntoa hakkiessa?
Mieti ensin, millaisen asunnon sinä tai perheesi tarvitsette, ja miten paljon olet valmis heti sijoittamaan asuntoon. Myös asunnon sijaintia on hyvä pohtia: onko asunnon ympäristö sopiva? Rakennetaanko alueelle lisää? Miten lisärakentaminen vaikuttaa asuntosi ympäristöön?
Ennen kuin voit lähteä hankkimaan osaomistusasuntoa, kannattaa selvittää talouden maksukyky. Kuinka paljon sinulla tai perheelläsi on mahdollisuus sijoittaa osaomistusasuntoon? Kuinka paljon on mahdollista maksaa vuokraa? Ja voidaanko vuokranmaksuun liittää lainanlyhennyksiä? Maksukykyä tarkastellessa tulee muistaa, ettei asumiskuluja voida laskea tiukasti vastaamaan mahdollista maksukykyä. Pitää jättää riittävä liikkumavara työttömyyden, sairauden, tai muiden yllättävien muutosten varalle. Nyrkkisääntönä on, etteivät asumiskulut saisi ylittää 40 % talouden nettotuloista. Asumiskuluja laskettaessa voidaan ennakoida mahdollisesti saatava asumistuki.
Sopivan asunnon etsintään kannattaa varata reilusti aikaa. Käy katsomassa kohteita, pyydä ystäväsi tai perheesi mukaan, keskustelkaa avoimesti asuntojen hyvistä ja huonoista puolista. Erityisesti asuntoa katsoessa kannattaa tarkastaa keittiön toimivuus, huoneiden sijainti, pesutilojen käytännöllisyys ja eteistilat. Mieti, sopiiko asunto juuri sinulle ja perheellesi.