Kiinteistökauppa
Mitä kaikkea kiinteistökaupassa tulee ottaa huomioon?
Kiinteistön kauppa on merkittävä investointi. Se sisältää myös hyvin monia riskitekijöitä. Ostaessasi tai myydessäsi kiinteistöä tutustu huolellisesti asian juridiseen ja taloudelliseen puoleen. Ei riitä, että otat yhteyttä lähimpään kiinteistönvälittäjään ja annat hänen hoitaa kaiken. Näin toimimalla saatat hyväksyä ensimmäisen tarjouksen ja samalla menettää kymmeniä tuhansia euroja. Lisäksi voit kiireessäsi tai huolimattomuuttasi unohtaa kertoa joitakin asioita kiinteistöstä ja joutua myöhemmin purkamaan kaupan salaisen virheen johdosta.
Onnistunut kiinteistönkauppa vaatii aina taakseen rautaista asiantuntemusta. Paras tapa on keskustella asiasta ensin oman lakimiehesi kanssa. Sinulla tulee olla selkeä käsitys alueesi asuntomarkkinoista, tulevasta hinta-, ja vuokratasosta sekä muista kiinteistön hintaan vaikuttavista tekijöistä.
Aina kannattaa pyytää tarjous muutamalta kiinteistönvälittäjältä. Tärkeää on muistaa, että myyjä vastaa aina markkinoinnissa annetuista tiedoista. Sama vastuu ulottuu myös myyjän lukuun toimivaan välittäjään. Kiinteistönvälittäjän käyttö ei siten poista myyjän vastuita.
Kaupanteon yhteydessä tulee tarkistaa, että kauppakirjaan tehty merkintä kauppahinnasta pitää paikkaansa. Kauppakirja tulee molempien osapuolten allekirjoittaa julkisen kaupanvahvistajan luona. Kaupanehdoista on hyvä sopia tarkasti, koska tällöin molemmat osapuolet tietävät riittävän ajoissa mihin he ovat sitoutumassa. Nykyään asuntokauppojen yhteydessä ilmenee usein kosteus- tai homevaurioita. Kauppakirjaan on sen vuoksi syytä ottaa kaupan purkua koskeva lauseke.
Myyjänä sinun tulee varmistaa, ettet luovuta kiinteistön omistusoikeutta, ennen kuin olet saanut koko kauppahinnan mukaisen suorituksen. Tuohon suoritukseen tulee tietysti sisältyä myös muiden kaupan ehtojen täyttyminen. Kaupantekoa edeltävän ostotarjouksen tai esisopimuksen laatinen ja allekirjoittaminen vaativat omat taitonsa. Niiden kanssa täytyy olla aina hyvin varovainen. Kauppasopimukseen mahdollisesti sisältyviin pätemättömiin ja lainvastaisiin ehtoihin on hyvä kiinnittää myös riittävästi huomiota. Myös ostajan oikeuksia rajoittaviin oikeuksiin, muihin erityisiin oikeuksiin, rasitteisiin, sähkö-, ja vesisopimuksiin sekä mahdolliseen tieoikeuteen on syytä tutustua huolellisesti ennen kaupantekoa.
Jokainen kauppa tulee arvioida tapauskohtaisesti, mutta hätäilemällä ei yleensä saa hyvää aikaan. Ihmiset kuluttavat yleensä enemmän aikaa uuden auton kuin asunnon hankintaan.