Mihin kuolaimen paine suussa kohdistuu?
Hammasloma
Hevosen suussa etuhampaiden ja poskihampaiden välille jäävää hampaatonta aluetta kutsutaan hammaslomaksi. Siinä ien peittää ohuesti leukaluut. Hammasloman alue on herkkää ja helposti vahingoittuvaa. Toistuvat kovat otteet voivat aiheuttaa turvotusta ja jopa leukaluuhun syntyvän luuliian. Vaurioitumiset aiheuttavat ajan oloon hevosen suun turtumista.
Luuston rakenne vaikuttaa myös hammasloman alueen herkkyyteen. Kaikilla hevosilla luuharjanne kapenee hammaslomassa, kun tullaan suussa alemmas, eli etuhampaita kohti. Kuta kapeammat luut ovat, sitä pienemmältä alalta kuolain vaikuttaa ja sitä voimakkaampi paine hammaslomassa tuntuu vaikka tuntuma ratsastajan käteen pysykin samana. Alempana oleva kuolain vaikuttaa siis voimakkaammin hevoseen kuin korkeammalla oleva.
Raskailla roduilla hammasloman luuharjanne on yleensä suhteessa paljon leveämpi kuin jalommilla hevosroduilla. Samoin luun päällä olevan ikenen paksuus vaihtelee. Mitä kapeampi hammasloma ja mitä ohuemmat ikenet, sitä herkemmästä hevosesta on kyse.
Hammaslomaan tulevan tasaisen paineen pitäisi normaalisti saada hevonen laskemaan päätään alemmas. Kyse on kuitenkin hevoselle opetetusta reaktiosta. Jos kouluttamatonta hevosta vedetään suusta, se saattaa hyvinkin lähteä vetämään takaisin ja kiihdyttää vauhtia säilyttääkseen tasapinonsa.
Kieli
Kieli on vahva ja joustava lihas, jossa on kumpare kutakuinkin samassa kohdassa, mistä poskihampaat alkavat. Hevosten kielet ovat rakenteeltaan hyvin erilaisia. Kuolain ei saisi vaikuttaa häiritsevästi kieleen vaan kielen pitäisi saada olla luontevasti hevosen suussa. Hevonen saattaa vastustaa kielellään kuolainta siten, että kuolain työntyy suussa eteenpäin. Kielen reunat ovat paljon herkemmät kuin sen keskikohta. Tavallinen nivel vaikuttaa kielen reunoihin enemmän kuin kolmipalnivel.
Kitalaki
Kitalaki on hyvin pehmeää ja herkkää kudosta. Kitalaen rakenne vaihtelee yhtä suuresti kuin kielenkin rakenne. Huomion arvoista on myös se, ettei hevosella ole sen enempää tyhjää tilaa suussaan kuin ihmiselläkään. Suun ollessa rennosti kiinni kieli ja kitalaki koskettavat toisiinsa. Kuolaimen valinnassa on oltava tarkkana, ettei kuolain aiheuta epämiellyttävää painetta hevosen kitalakeen, sillä sitä välttääkseen hevonen tekee kaikkensa – aukaisee suunsa tai painautuu voimakkaasti luotilinjan taakse.
Huulet ja suupielet
Huuliin ja suupieliin tuleva paine aiheutuu lähinnä kuolaimista, joissa on suora tai nivelletty suukappale. Erityisen voimakas vaikutus on gag-kuolaimella. Tällainen kuolain saa hevosen helposti aukomaan suutaan ja työntämään turpaansa eteenpäin. Jatkuva paine suupielissä voi kipeyttää ne. Jos hevosen poskihampaat ulottuvat kovin alas ja sillä on pitkä suu, täytyy tarkkailla etteivät suupielet ja poskien sisäpinta puristu poskihampaita vasten.