Millainen matkakohde on Malediivit?
Pääkaupunki: | Male |
Asukasluku: | 300 000 |
Pinta-ala: | 300 km² |
Rahayksikkö: | Rufiyaa |
Malediivit on tasavalta Intian valtameren korallisaarilla n. 650 km Intian niemimaasta lounaaseen. Valtio koostuu 19 atolliksi ryhmittyneestä 1200 saaresta, joista 202 on asuttuja. Saaret ovat korallikalkkia ja aivan muutaman metrin korkuisia. Lämpimän ja kostean Monsuuni-ilmaston ansiosta saarilla kasvaa runsaasti kookospalmuja. Arabialais-Intialainen väestön pääelinkeinoina ovat kalastus sekä turismi. Malediivit ovat yksi maailman köyhimmistä maista. Suurin saari on nimeltään Male, joka on Malediivien pääkaupunki. Malessa asuu yli 55 000 asukasta. Saarten pinta-ala yhteensä on 298 km2. Ilmaston keskilämpötila ympäri vuoden on +29 astetta ja meriveden +28 astetta. Aikaero Suomeen nähden on + 3 tuntia, Kuredun saarella+ 4 tuntia.
Historia
Ensimmäiset saaret asutettiin ilmeisesti 500-luvulla eKr. Nämä asukkaat olivat Intiasta ja nykyisestä Sri Lankasta (Ceylon) tulleita. Uskonnot olivat hindulaisuus ja buddhalaisuus. Todennäköistä kuitenkin on, että saarilla on ollut ainakin osa-aikaista asutusta jo paljon tätä aikaisemminkin, koska Malediivit oli merenkululle tärkeä tukikohta. Suurin vaikutus saarilla oli islaminuskoisilla arabikauppiailla. 1153 Malediivien pääuskonnoksi tuli islam.
1300-luvulta 1960-luvulle saari oli al-Din -suvun sulttaanikunta, joka 1500-luvulla joutui taistelemaan vallasta saaret valloittaneen Portugalin kanssa. Portugalista saavutettua voittoa muistellaan vieläkin. Itä-Intian kauppakomppania oli ekonominen hallitsija 1656–1796 vaikka varsinainen hallinto säilyikin sulttaaneilla. Kauppakomppanian vaikutusvalta loppui, kun se hävisi briteille. Sulttaani hallitsi Malediiveja edelleen vuodesta 1887 lähtien, kun saaret liitettiin itsenäisenä protektoraattina brittien hallitsemaan Ceylonin siirtomaahan. Ceylon (Sri Lanka) itsenäistyi vuonna 1948 ja Malediivit saivat aikaisempaa laajemman itsehallinnon.
Malediivit itsenäistyi täydellisesti 1965 ja sulttaanikunta muuttui tasavallaksi 1968. Tällä hetkellä maata hallitsee itsevaltiaasti presidentti.
Turismi
Ulkomaalaisiin suhtaudutaan ystävällisesti, sillä turismi on yhä tärkeämpää Malediiveille. Nuoria kannustetaan opiskelemaan ja valtio tukee opiskelemista ulkomailla, mikäli opiskelija sitoutuu palaamaan kotimaahansa valmistumisen jälkeen.
Sinisen kaikissa kauneimmissa sävyissä loistava meri, valkoisena hehkuvat hiekkarannat ja palmut luovat puitteet aidolle Etelämeren paratiisille. Kengätkin voi heittää jalastaan heti omalle saarelle saavuttuaan, sillä lämmin hiekka muodostaa jopa ravintoloiden lattian. ”No news – no shoes” on vallitseva rento henki saarilla. Hotellisaarilla ei yleensä ole suuremmalti nähtävyyksiä. Retkistä lähisaarille, sukelluksesta ja muusta järjestetystä ohjelmasta saa parhaiten tietoa oman hotellin vastaanotosta.
HUOM! Simpukankuoria ei saa kerätä rannoilta tai merestä. Malediiveilla on myös tiukka kielto korallien maastaviennistä.