Hassisen Kone
Suomi-rockin kulmakiviyhtye
Joensuulainen Hassisen Kone oli vuosien 1980–1982 suomalaisen uuden aallon suosituimpia yhtyeitä. Bändi ehti toimia vain muutaman vuoden ajan, mutta se ehti jättää jälkeensä useita suomalaisen rockin klassikoita ja luomaan pohjaa musiikille, joka nykyään tunnetaan Suomi-rockina. Hassisen Koneen kautta musiikkikartalle nousi myös yksi suomalaisen rockin kiintotähdistä, Ismo Alanko.
Hassisen Kone perustettiin Joensuussa vuoden 1979 lopulla. Alkuperäisessä kokoonpanossa soittivat Ismo Alanko (laulu, kitara), Harri Kinnunen (rummut), Jussi Kinnunen (basso) ja Reijo Heiskanen (kitara). Jussi Kinnusta lukuunottamatta jäsenet olivat aiemmin soittaneet yhdessä Sight -nimisessä yhtyeessä. Nimensä bändi nappasi paikalliselta kodinkoneliikkeeltä.
Bändi lähetti demonsa Hilse -levyfirmalle, jonka johtaja Miettinen innostui musiikista siinä määrin, että kiinnitti bändin talliinsa. Ennen levyttämistä Hassisen Kone ehti kuitenkin nousta kuuluisuuteen voittamalla keväällä 1980 pidettyjen rockin SM-kisojen uuden aallon sarjan. Bändi erottui muista yrittäjistä paitsi poikkeuksellisen soittotaitonsa ja tarttuvien biisiensä, myös Alangon kiistattoman lavakarisman vuoksi. Hassisen Koneen ensisingle Hassisen Kone ilmestyi pian kisojen jälkeen.
Ensisinglensä jälkeen Hassisen Kone siirtyi Poko Rekordsille, joka julkaisi bändin esikois-lp:n Täältä tullaan Venäjä elokuussa 1980. Albumi oli suurmenestys ja poiki jättihitin Rappiolla - josta tosin muodostui pian rasite bändille. Onnistuneen levyn ja ahkeran keikkailun seurauksena Hassisen Kone nousi nopeasti suomalaisen uuden aallon kärkinimien joukkoon.
Vuonna 1981 bändiltä ilmestyi toinen lp Rumat sävelet. Esikoisalbumiin verrattuna uusi levy oli paitsi musiikillisesti haastavampi, myös teemoiltaan huomattavasti synkempi. Levy menestyi kuitenkin erinomaisesti ja se valittiin monissa yhteyksissä vuoden 1981 parhaaksi kotimaiseksi albumiksi.
Kakkosalbumin jälkeen bändi laajeni seitsemänjäseniseksi, kun mukaan tulivat Antti Seppo (saksofoni), Eero ”Safka” Pekkonen (kosketinsoittimet) ja Hannu Porkka (lyömäsoittimet). Samalla bändin kitaristiksi vaihtui Jukka Orma. Bändin musiikki muuttui laajenemisen myötä kokeellisemmaksi ja mukaan tuli jopa progressiivisia sävyjä. Yhtyeen kolmas lp Harsoinen teräs ilmestyi keväällä 1982, ja se sisälsi mm. hitin Levottomat jalat. Big band -kokoonpano ei kuitenkaan toiminut odotetulla tavalla, ja bändi hajosi kesällä 1982 pian Harsoisen teräksen ilmestymisen jälkeen.
Hassisen Koneen jälkeen Ismo Alanko ja Jukka Orma soittivat Sielun Veljissä, minkä jälkeen Alanko siirtyi sooloartistiksi. Hassisen Kone on hajoamisensa jälkeen tehnyt satunnaisesti muutamia pistokeikkoja alkuperäisessä neljän hengen kokoonpanossaan.