Millainen peli on kroketti?
Kroketti tunnetaan parhaiten puisilla mailoilla ja palloilla pelattavana kesäisenä ajanvietepelinä. Krokettia voi kuitenkin harrastaa joillakin paikkakunnilla seurankin puitteissa. Suomessa toimii myös Suomen krokettiliitto, joka järjestää muun muassa Suomenmestaruuskilpailut ja ranking-kilpailuja. Krokettipelille on määritelty viralliset säännöt, mutta harrastuspeleissä säännöt usein poikkeavat niistä jonkin verran.
Krokettiseteissä on yleensä neljän eri värin mailat ja pallot. Silloin mahdollisten pelaajien määrä on kahdesta neljään. Mikäli värivaihtoehtoja riittää, voi pelaajia olla useampiakin. Jokaisella pelaajalla on oman värisensä maila ja pallo. Mailan lieriömäinen tai nelikulmainen lyöntiosa (molo) on varren päässä. Sen toinen pää on tasainen ja toinen, ainakin joissakin mailoissa, kupera kierteisten lyöntien mahdollistamiseksi. Pelin portit ovat yleensä metallista valmistettuja. Portteja käytetään yksittäin tai asettamalla kaksi porttia päällekkäin toistensa kanssa ristiin. Näitä kirkoksi kutsuttuja portteja peliradalla on yleensä yksi. Lisäksi peliin kuuluu puiset aloitus- ja lopetustapit, jotka lyödään pelimailoilla sopiviin kohtiin pelialueelle. Sopivin pelialusta on nurmikenttä.
Lyöntijärjestys voidaan määritellä tarkkuuslyöntikilpailulla, jossa samasta paikasta lyöden lähimmäksi aloituskeppiä osunut saa valita vuoronsa ensiksi. Harrastuspeleissä käytetään myös useita muita lyöntijärjestyksen ratkaisukeinoja. Ratkaisu voidaan säännöistä riippuen tehdä joko kepeissä olevien väriraitojen mukaan, arpomalla tai esimerkiksi yhteisellä päätöksellä. Ensimmäisen lyönnin suorittamista varten määritetään pallon etäisyys aloituskepistä mailan lyöntiosalla mittaamalla. Lyönnit täytyy suorittaa mailan lyöntiosalla. Joissakin sääntöversioissa ensimmäinen lyönti kohdistetaan aloituskeppiin. Tällöin pallon sijainti ensimmäistä lyöntiä varten määritetään mittaamalla mailalla etäisyys aloituskepistä. Päästäkseen kiertämään portein varustettua rataa, tulee pelaajan osua aluksi aloituskeppiin.
Pelin tarkoituksena on kiertää rata läpäisten portit määritellystä suunnasta. Portin läpäisystä saa lisälyönnin. Portti on läpäistävä oikeasta suunnasta lisälyönnin saamiseksi ja läpäisyn hyväksymiseksi. Pallo on lyötävä takaisin portin läpi, mikäli se läpäistään väärästä suunnasta. Sen jälkeen portti on läpäistävä oikeasta suunnasta, jotta suoritus hyväksytään. Ristikkäin asetettu portti on läpäistävä kahdesta toisiinsa nähden 90 asteen kulmassa olevasta suunnasta.
Toisen kilpailijan palloon osuessaan saa pelaaja joko lisälyönnin tai mahdollisuuden krokkaamiseen. Pelaaja suorittaa krokkaamisen siirtämällä oman pallonsa kiinni siihen kilpailijan palloon, johon hän osui lyönnillään. Sitten hän pitää jalallaan omaa palloaan kiinni lyöden siihen samalla. Tällöin vastustajan pallo saa myös iskun, joka saa sen liikkeeseen. Krokkaamisella on siis mahdollisuus siirtää kilpailijoiden palloja etäämmälle heille otollisesta lyöntipaikasta. Tällöin he joutuvat seuraavilla lyönneillä hakeutumaan jälleen otolliselle lyöntipaikalle, josta seuraavana olevan portin läpäisy on mahdollista.
Peli päättyy, kun joku pelaajista onnistuu läpäisemään kaikki portit oikeasta suunnasta, oikeassa järjestyksessä ja osuu sen jälkeen maalitolppaan. Muut voivat kuitenkin pelata pelin osaltaan loppuun myös tämän jälkeen.