Helppoja leikkejä

Miten leikkiä mielikuvituksella?

Leikkeihin ei aina tarvitse muuta kuin mielikuvitusta.

Mitä eläintä ajattelen

Yksi osallistuja, arvuuttelija, valitsee jonkun eläimen, jota ajattelee ja sanoo, ”Arvaa, mitä eläintä ajattelen?”. Muut osallistujat saavat vuoronperään esittää kysymyksiä, joihin arvuuttelija vastaa ”Kyllä”, ”Ei” tai ”En tiedä”, esimerkiksi ”Asuuko eläin Suomessa?”, ”Onko se vihreä?”. Eläimen oikein arvannut saa seuraavaksi olla arvuuttelija.

  • Peliä voi varioida mielensä mukaan osallistujien iän sekä kiinnostuksen kohteiden mukaan, arvuutella voi vaikka esinettä, maata, ruokaa tai julkisuuden henkilöä.
  • Leikkiä voi leikkiä myös ihan pienten lasten kanssa. Silloin arvuuttelija voi kertoa eläimestä tähän tyyliin: ”Tämä eläin on pienempi kuin norsu, mutta isompi kuin hiiri, se on väriltään valkoinen….jne.”, ja lapset sitten koittavat arvata.
  • Eläintä voidaan toki esittääkin: Yksi osallistuja esittää eläintä ja muut arvaavat.

Pilvien tarinoita

Kauniina kesäpäivänä voi kellahtaa kedolle vastatehty voikukkaseppele päässään ja katsella taivaalla ohilipuvia pilviä. Kun pilviä katselee oikein tarkasti, ne saavat hahmoja. Aikuinen voi sysätä leikin liikkeelle. ”Katsokaa tuota pilveä, sehän näyttää ihan hevoselta. Mihinköhän se hevonen juoksee?”. Sitten vain katsellaan pilviä ja keksitään niille hahmoja. Hahmot voivat liittyä samaan tarinaan tai jokaisesta hahmosta voi keksiä uusia tarinoita tai loruja.

Peili

Peili on lasten vanha leikkisuosikki. Yksi osallistuja on ”peili” ja muut osallistujat seisovat viivalla noin kymmenen metrin päässä peilistä. ”Peili” kääntyy selin muihin osallistujiin (kasvot esimerkiksi puuta/seinää vasten). Muut osallistujat yrittävät edetä kohti ”peiliä”. Kun ”peili” kääntyy, osallistujat pysähtyvät. Mikäli ”peili” näkee jonkun muista osallistujista liikkuvan, nähdyksi tulleen on palattava takaisin viivalle ja aloitettava alusta. Se, joka ensimmäisenä onnistuu koskettamaan ”peiliä” ilman, että ”peili” on huomannut hänen liikkeitään, saa jäädä seuraavaksi ”peiliksi”. Etenemistapoja on monenlaisia, nopeita pyrähdyksiä ja hyvin varovaisia askelia. Se, mikä tyyli kannattaa, riippuu ”peilistä”.