Kun lapsi vaikenee kaikilla kielellä
Mitä tehdä kun lapsi vaikenee?
Monta eri ajanjaksoa lapsen kielenkehityksessä
Lapsi, jonka kasvualusta ja –ympäristö on monikielinen, saattaa kohdata ensimmäisien elinvuosiensa aikana puheen kehityksen päästessä varsinaisesti käyntiin monenlaisia ajanjaksoja, jotka liittyvät nimenomaan lapsen käyttämiin kieliin. Kun puheen kehitys pääsee lapsen ensimmäisen, toisen tai mahdollisesti kolmannen ikävuoden aikana käyntiin, sanasto alkaa karttua hyvin nopeaan tahtiin ja vanhemmat voivat yllättyä, kuinka lauseita putoilee lapsen huulilta kahdella tai useammallakin kielellä aivan kuin tyhjästä. Tämä tietysti tuottaa kaksikielisyyteen kasvattaville vanhemmille suunnatonta iloa ja tyydytystä. Vanhemmat voivat näin olla tyytyväisiä siitä, että asiassa päästään juuri sellaisiin tuloksiin, joita on haettukin.
Nopean ja hitaan kehityksen kaudet seuraavat toisiaan
Ei kannata kuitenkaan tuudittautua liiaksi siihen, että nopeastikin kielenkantoja kääntelevä lapsi jatkaisi hurjaa syöksyään kielten kiinniottamisessa. On nimittäin hyvin yleistä, että jossain vaiheessa lapsi saattaa aivan kuin ryhtyä puhelakkoon ja näin ollen hän vaikeneekin kaikilla osaamillaan kielillä – onneksi vain tilapäisesti tavallisesti.
Tämä saattaa olla vanhemmille hyvin vaikea tilanne. Lapsi, joka on mahdollisesti osoittanut juuri suurta kiellistä kyvykkyyttä ja selvinnyt loistavasti monisanaistenkin lauseiden rakentamisesta kahdellakin kielellä, käyttäytyykin äkkiä, aivan kuin hän olisikin kerta heitolla unohtanut kaiken osaamansa.
Näitä niin sanottuja vaikenemisen kausia saattaa sattua matkan varrelle yksi tai useampiakin. Lapsella voi olla siihen omat syynsä, joista ei välttämättä saa koskaan sen suurempaa selvyyttä. Lapsi saattaa aivan kuin kypsytellä tai sulatella noina kausina kaikkea siihen saakka oppimaansa tai kyseessä voi olla eräänlainen protesti, jolla lapsi osoittaa mieltään. Jotkin suuret tunnetilat voivat niin ikään laukaista kauden, jolloin lapsi hiljenee tilapäisesti.
Vanhempien kannattaa seurata tilannetta aikansa ja tavallisesti juuri aika onkin paras lääke aukaisemaan kiinni menneet kielenkannat uudelleen. Jos kielenkannat eivät odottelusta huolimatta ala aueta itsekseen, on hyvä kääntyä esimerkiksi puheterapia-asioita ymmärtävän ammattilaisen puoleen. Tietoja saa tavallisesti siltä taholta, missä lapsi käy muutenkin yleensä terveystarkastuksissa, eli varmimmin omasta neuvolasta tai terveyskeskuksesta.