Millaisia huonekasveja pelargonit ovat?
Pelargoneja miettiessään monelle tulee varmastikin ensinnä mieleen tavalliset kirkkaanpunaiset kesäkukat. Pelargonioita on kuitenkin olemassa lukuisia satoja erilaisia tyyppejä ja lajikkeita. Parhaiten kaikkien tuntemien tavallisten vyöhykepelargonien lisäksi on olemassa kukkien mallin mukaan jaoteltuna mm. ruusunnuppu-, tähti-, tulppaani- ja neilikkapelargoneja. Lehtien värin mukaan jaotellaan myös erilaisia koristelehtisiä pelargoneja ja tuoksun mukaan tuoksupelargoneja, joitten lehdet voivat tuoksua esimerkiksi piparmintulle, sitruunalle tai ruusulle. Entisaikaan viimeksi mainittuja suosittiin kodeissa siksi, että niiden hyvän tuoksun katsottiin parantavan huoneilmaa.
Yleensä pelargonit ovat pystykasvuisia ja viihtyessään kohtalaisen kookkaiksi kasvavia, mutta on olemassa myös riippa-, kääpiö- ja miniatyyripelargoneja. Värejä pelargoneista löytyy kaikissa mahdollisissa sävyissä valkoisina, punaisina ja oransseina. Myös sinisiä ja keltaisia pelargoneja on pyritty jalostamaan ja violetinpunaisia ja vaaleankeltaisia pelargoneja onkin saatu aikaan. Erilaisten pelargonien suuren määrän vuoksi ne ovat myös kiintoisia kasvikeräilykohteita.
Suurin osa pelargoneista viihtyy kesäaikaan parhaiten ulkona, parvekkeella tai esimerkiksi aurinkoisella verannan ikkunalla. Parhaiten sisällä viihtyviä ovat ns. englantilaiset jalopelargonit. Pelargonit rakastavat valoa, mutta eivät ylenmääräistä paahdetta. Kuivuutta ne sietävät paremmin kuin liikaa kastelua. Ulkona olisi hyvä löytää pelargoneille suojaisa paikka, missä sade ja tuuli eivät pääse pilaamaan niiden kauniita kukkia.
Kesällä pelargonit tarvitsevat paljon vettä ja ravinteita kasvaakseen komeiksi. Liiallinen lannoitus voi kuitenkin saada pelargonin vain kasvattamaan lehtiä ja kukkanuppuja ei muodostukaan.
Pelargonien talvetus ja lisäys ovat molemmat jossain määrin ongelmallisia. Sekä keväällä että syksyllä pitää olla varovainen, ettei pakkanen pääse vahingoittamaan kasveja. Ihannetalvehtimispaikan pitäisi olla valoisa, ilmava ja kuiva. Lämpötila mieluiten noin 5-8 oC. Jos kasvit talvetetaan asuinhuoneessa, pitää paikan olla hyvin valoisa. Mitä viileämmässä pelargoneja talvetetaan, sitä niukempaa pitää kastelun olla.
Pelargoneja lisätään pistokkaista, jotka mieluiten otetaan joko keväällä tai elokuussa. Oksan nivelkohdan alta leikattu pistokas laitetaan kosteaan puhtaaseen multaan. Muovipussihuppua ei saa laittaa taimen päälle eikä tainta saa kastella liikaa, ettei se mätäne.