Jakamalla voimaa kasvaa
Kerran perustettu kukkapenkki vaatii toisinaan muutakin kuin rikkaruohojen poistamista ja kattamista. Perennat kasvavat ja liikaa kasvettuaan niiden kukinta vähenee. Kukka osaa näin itse kertoa, milloin on jakamisen aika. Myös kukkapenkin yleinen hyvinvointi vaatii erityisesti nopeammin leviävien lajien pienentämistä. Joka vuosi jakamista ei tarvitse tehdä.
Miten jaetaan?
Jakaminen kannattaa tehdä aikaisin keväällä tai syksyllä kasvukauden päättyessä. Juurakko kaivetaan ylös. Kannattaa huomioida, että vanhan kasvin juuret voivat olla hyvinkin laajalla alueella. Juurakko jaetaan osiin joko käsin luonnollisesti löytyvistä rakokohdista tai leikkaamalla. Leikkauspinnan tulisi olla siisti ja jokaiseen jaettuun osaan jätetään kunnollisia juuria.
Jakamisen yhteydessä kannattaa puhdistaa juurten seasta mahdolliset rikkaruohojen juuret. Juurakko pitää pitää kosteana uudelleenistutukseen asti. Jos jaetulle kukalle ei ole valmista istutuspaikkaa, sen voi valeistuttaa. Näin juuret eivät ole vaarassa kuivua liikaa.
Lähes kaikkia perennoja voi jakaa, mutta poikkeuksiakin löytyy. Esimerkiksi pionin on annettava kasvaa pitkään ja rauhassa samalla paikalla.
Maahan omaan tai ystävän puutarhaan
Uudelleenistutus tehdään samaan syvyyteen kuin juuret olivat aiemmin. Jakamisen tuloksena saaduilla uusilla aluilla voi laajentaa omaa puutarhaa tai lahjoittaa ne toisen puutarhan iloksi. Jakamalla saadut taimet ovat yleensä hyväkuntoisia ja vaihtelemalla puutarhan lajivalikoima kasvaa ilman kalliita ostotaimia.
Jakamisen jälkeen kukat ja puutarhuri voivat nauttia tuloksesta. Puutarha näyttää uudistetulta ja kukka sai uutta voimaa kasvaakseen.