Pohjaratkaisu
Onko pohjaratkaisu asunnon kulmakivi?
Jos tulee tilaisuus suunnitella oma koti, täytyy ottaa huomioon elämäntilanne kodin valmistumishetkellä ja tulevaisuudessa sekä asunnon pohjaratkaisun yleinen toimivuus. Huoneiden koko täytyy suunnitella asukkaiden tarpeiden mukaan. Jollekin perheelle riittää pari pientä makuusoppea, kunhan keittiö ja olohuone ovat tilavia. Toinen perhe taas valitsee mieluummin isoja huoneita, olohuoneeksi vain tv-nurkkauksen ja ison ruokailutilan keittiön yhteyteen.
Kaksikerroksisessa omakotitalossa on perinteisesti olohuone ja keittiö alakerrassa ja makuuhuoneet yläkerrassa, mutta muunkinlaiset ratkaisut voivat olla hyviä. Työtilasta voi olla oma uloskäynti, ja sen voi tarvittaessa vuokrata tai ehkä perheen nuori haluaisi asua “omassa rauhassa”.
Lapsiperheen perusratkaisu on kohtalaisen kokoisella keittiöllä ja ehkä sen yhteydessä olevalla olohuoneella varustettu asunto, jossa on lisäksi vanhemmille ja lapsille omat huoneet. Kodinhoitohuone ja vaatehuone ovat hyvä lisä, ja kannattaakin ehkä tehdä ylimääräisestä huoneesta yhdistetty kodinhoito- ja vaatehuone, jos sellaisia ei erikseen ole. Näin koko muu asunto vapautuu asumiseen, kun säilyttämisen voi keskittää yhteen huoneeseen. Jos vesipisteettömästä kodinhoitohuoneesta ei pääse suoraan kylpyhuoneeseen, kannattaa sen ainakin olla lähellä.
Kaikkea pitää miettiä monesta eri näkökulmasta ja käytännön tilanteiden kannalta. Voi myös olla mahdollista lisätä tai poistaa seiniä myöhemmin. Vanhassakin asunnossa voi ehkä poistaa tai lisätä seiniä. Isoon tilaan voi olla kiva ratkaisu rakentaa osittainen väliseinä vaikkapa lasitiilistä. Jopa kylpyhuoneen paikkaa voi olla mahdollista muuttaa. Kaikista muutostöistä pitää tarvittaessa neuvotella isännöitsijän tai viranomaisen kanssa.
Jos käytännön tilanteissa tuntuu jatkuvasti, että asunto on väärin suunniteltu, kannattaa miettiä mitä haluaisi tai voisi muuttaa, että asuminen olisi helppoa. Sisustusarkkitehti ja arkkitehti ovat asumisen suunnittelun ammattilaisia. Suunnitelmat kannattaa aina tarkistuttaa ammattilaisella, ettei remonttivaiheessa tulisi ikäviä yllätyksiä esim. vesijohtojen tai sähköjen kanssa.