Anethum graveolens
Kuinka tilliä käytetään ruuanlaittoon?
Tilli on persiljan ohella ruokayrteistä se, jota pohjoismaiset ruokakulttuurit suosivat eniten. Sitä käytetään lehtinä ja siemeninä.
Tilli maustaa kesällä uudet perunat ja useat erilaiset kalaruuat, mutta se sopii hyvin myös keittoihin, kastikkeisiin ja salaatteihin. Tilli maistuu esim. tomaattien, sellerin, kaalin ja kurkun kanssa. Sitä käytetään moniin marinaadeihin.
Tilli muistuttaa maultaan lähisukulaistaan fenkolia. Se lisätään ruokiin vasta viime hetkellä ennen tarjoilua, sillä kuumentaminen heikentää tillin makua.
Osto ja säilytys
Tilliä voi ostaa tuoreena ja kuivattuna. Tuore tilli säilyy leikattuna jääkaapissa kosteaan talouspaperiin käärittynä noin kaksi päivää. Tilliä voi pakastaa sellaisenaan, folioon käärittynä. Kuivattu tilli tulee säilyttää ilmatiiviissä purkissa, sillä sen aromit haihtuvat helposti.