Luonnollinen makeutusaine
Stevia on Etelä-Amerikasta peräisin oleva kasvi, jonka lehtiä on käytetty vuosisatojen ajan Paraguaissa sekä Brasiliassa esimerkiksi juomien makeuttamiseen. Stevia on satoja kertoja makeampaa kuin sokeri, minkä vuoksi sitä käytetään erittäin pieninä määrinä. Steviassa ei ole kaloreita eikä se siis sisällä sokeria missään muodossa.
Stevian käyttö
Steviaa ei voi annostella kovin suuria määriä ruokaan, sillä se voi aiheuttaa liian imelän sivumaun. Steviaa on helppo käyttää esimerkiksi jälkiruokien, juomien sekä välipalojen makeuttamiseen. Leivonnassa käyttö on haasteellisempaa, sillä stevian koostumus poikkeaa rakenteeltaan sokerista. Stevia kuitenkin kestää hyvin korkeita lämpötiloja eikä sen makeutuskyky siis muutu leivonnassakaan.
Suomen elintarviketeollisuus ei käytä steviaa
Vaikka Japanissa steviaa on käytetty ruokien makeuttamiseen jo 70-luvulta lähtien sekä useat tieteelliset tutkimukset ovat vahvistaneet stevian kohtuukäytön turvallisuuden, ei steviaa lisätä elintarvikkeisiin esimerkiksi USA:n alueella, sillä FDA (Food and Drug Administration) ei ole vakuuttunut stevian käytön turvallisuudesta muutamien stevian käytön erityisriskeihin liittyvien, kysymyksiä herättäneiden tutkimustulosten vuoksi.
EU:n alueellakaan ei steviaa saa lisätä elintarvikkeisiin, sillä tarpeeksi tieteellistä näyttöä stevian turvallisuudesta ei päättävien elinten mielestä ole saatu kasaan. Suomalaisen kuluttajan ainoa keino hankkia steviaa on siis netin kautta tilaaminen.