Miten uppopaistan rasvassa?
- Umpirasvassa kypsentäminen tarkoittaa ruoan kypsentämistä rasvaan upotettuna. Paistamisessa on käytettävä suuria lämpötiloja kestäviä rasvoja. Tällaisia rasvoja ovat ruokaöljyt ja kookosrasva. Nämä rasvat kestävät 180&8211;200 asteen kuumuutta palamatta. Paistorasvan on oltava kuuma, ennekuin sinne laitetaan paistettava ruoka-aine, sillä muuten ruoka-aine imee rasvan itseensä eikä ruskistu. Umpirasvassa kypsentämällä valmistetaan esimerkiksi munkkeja, muita leivonnaisia, lihaa, kalaa, kanaa ja ranskanperunoita.
Umpirasvassa kypsentämällä valmistetaan myös ruoka-aineita, jotka on ensin upotettu löysään taikinaan. Taikinaa kutsutaan frityyritaikinaksi ja ruokien valmistamista nimitetään friteeraamiseksi. Käytön jälkeen paistorasvan voi siivilöidä, säilyttää kylmässä ja käyttää uudelleen.