Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun muuttaa ulkomaille?
Ulkomaille muuttaminen vaatii aina paljon enemmän asioiden järjestelyä ja ennakointia kuin muutto kotimaan rajojen sisällä. Hyvissä ajoin ennen muuttoa kannattaa ottaa selvää niin paljon kuin mahdollista kohdemaan kulttuurista ja elintavoista – tämä luo perustan kaikille käytännön asioille, joita muuttoon sisältyy. Jos itse ei hallitse kohdemaan kieltä, on syytä silti opetella edes muutama perusfraasi ja ainakin numerot yhdestä viiteen, sillä ne voivat olla hyödyksi ongelmatilanteissa. Kaikkein parasta olisi kuitenkin mennä hyvissä ajoin jo ennen muuttoa kielikurssille, jos se vain on mahdollista.
Ennen muuttoa hoidetaan kuntoon asiakirjat viranomaisten kanssa: näihin voivat kuulua passin lisäksi esimerkiksi viisumi, vakuutukset, oleskelulupa ja työlupa. Lähtijän tulee tehdä myös maastamuuttoilmoitus Väestörekisterikeskukseen. Selvää kannattaa ottaa siitä, täytyykö ennen muuttoa käydä terveystarkastuksessa sekä hankkia rokotuksia ja rokotustodistuksia. Kotimaassa solmitut sopimukset, kuten tv-lupa ja esimerkiksi lehtitilaukset tulee perua ajoissa, ja muutosta on tehtävä muuttoilmoitus postiin jo hyvissä ajoin. Pankissa ja verotoimistossa kannattaa käydä paikan päällä juttelemassa siitä, miten tili- ja veroasiat hoidetaan ulkomailla ollessa.
Luotettavilta muuttofirmoilta kannattaa pyytää tarjouksia muuttourakasta, sillä tavaroiden siirtäminen ulkomaille on melko kallista. Kodin irtaimiston vieminen maasta toiseen on yleensä tullin kannalta ilmaista, mutta kohdemaan tullimääräyksistä tulee silti ottaa selvää: esimerkiksi käytännöt lemmikkien suhteen vaihtelevat maasta toiseen. Muuttokuormaan kuuluvista tavaroista on hyvä tehdä lista – kannattaa selvittää, onko muuttofirmalla olemassa tarvittavat vakuutukset sen varalle, jos muuttotavaroille sattuu jotakin. Matkalippuja miettiessä ja koko muuttomatkaa suunnitellessa kannattaa olla yhteydessä matkatoimistoihin, jotka tarjoavat asiantuntija-apua tarvittaessa.