Lattioiden siivous

Kodin ajoittainen siivoaminen on tärkeää terveyden kannalta. Jokainen päättää oman kotinsa siisteystasosta itse, mutta viikoittainen pienempi tai suurempi siivous on suositeltavaa. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää keittiön puhtauteen, jotta ruoka-aineiden käsittely tapahtuisi riittävän puhtailla pinnoilla. Myös wc-tiloissa ja kylpyhuoneissa on aina huolehdittava siisteydestä tautien leviämisen estämiseksi ja turvallisuuden takia.

Allergisissa perheissä on kiinnitettävä erityistä huomiota pesuaineisiin, materiaaleihin ja tavaran määrään. Jokaisessa taloudessa olisi hyvä miettiä huonekalujen sijoittelu myös siivoamisen kannalta. Pesuaineista ja siivousvälineistä löytyy paljon vaihtoehtoja, ja omat välineet valikoituvat kokeilemalla.

Lattioiden siivous

Matot kannattaa laittaa ulos tuulettumaan ja tampata mattopiiskalla pölyn irrottamiseksi. Lattioilta kerätään kaikki ylimääräinen tavara omille paikoilleen. Lattiat lakaistaan tai imuroidaan ja pyyhitään pesuainetta apuna käyttäen kostealla sienellä tai rätillä.

WC ja kylpyhuone

WC ja kylpyhuone puhdistetaan käyttämällä mielellään desinfioivia ja likaa tehokkaasti irrottavia pesuaineita. Siivousrätit ja sienet voivat olla eri värisiä käyttötarkoituksen mukaan. Vanha tiskiharja on kätevä WC:n siivouksessa, mutta pitää merkitä hyvin, ettei se kulkeudu vahingossa takaisin keittiöön. Vanhoista puuvillaisista vaatteista saa erinomaisia siivousliinoja esimerkiksi peilin kuivaksi pyyhkimiseen. Pyyhkeet vaihdetaan uusiin aina siivouksen yhteydessä. Samalla kannattaa tarkistaa saippuatilanne ja muut tarvittavat hygieniavälineet.

Keittiö

Keittiössä likaiset astiat pestään altaallisessa kuumaa vettä astianpesuainetta käyttäen, huuhdellaan kuumalla vedellä ja kuivataan puhtailla astiapyyhkeillä tai ladotaan astiakaappiin kuivumaan. Astiat on hyvä pestä kerran päivässä. Isoissa perheissä tiskaamista helpottaa astianpesukone. Astiat säilytetään keittiön kaapeissa. Kerran pari vuodessa ruokatavarat ja astiat poistetaan kaapeista ja hyllyt pyyhitään pesuainetta käyttäen. Kaikki ylimääräiset tavarat laitetaan paikoilleen ja tasot puhdistetaan ja pyyhitään.

Liesi ja uuni puhdistetaan mielellään uuninpuhdistusaineella. Jos uuni kaipaa tehokasta puhdistusta, kannattaa tutustua käyttöohjeeseen osien irrottamiseksi. Roskat viedään aina kun roska-astia täyttyy, mutta keittiön siivouksen yhteydessä puhdistetaan samalla roskakaappi. Keittiön siistinä pitäminen on erityisen tärkeää, jos rakennuksen lähistöllä liikkuu hiiriä tai rottia. Myös erilaiset keittiössä viihtyvät hyönteiset voivat olla ongelma. Silloin apuun pyydetään tuholaistorjuja. Elintarvikkeet säilytetään mielellään tiiviissä purkeissa, joihin hyönteiset eivät pääse.

Jääkaappi pyyhitään pari kertaa vuodessa ja puhdistetaan heti, jos jotain läikkyy pitkin. Hillo- ynnä muut purnukat kannattaa tarkistaa ja heittää vanhentuneet pois. Pakastin kannattaa sulattaa, kun sinne on kertynyt jäätä. Jos pakastimessa on paljon tavaraa, sulattaminen kannattaa tehdä talvella; tavarat voi nostaa parvekkeelle tai pihalle pakkaseen sulattamisen ajaksi. Toinen mahdollisuus on sulattaa pakastin silloin, kun se on lähes tyhjillään. Pakastin myös pyyhitään ja annetaan sen kuivua, ennen kuin virta kytketään. Jos pakastinta ei tarvita, sen ei tarvitse olla päällä.

Makuuhuone ja vaatehuone

Vuodevaatteet vaihdetaan noin kerran viikossa. Lakanat pestään 60 asteessa, jotta pölypunkit kuolevat. Silittäminen tai mankelointi estää kankaan pölyämisen, mutta lakanat voi myös kääriä suoraan narulta tai kuivaajasta kaappiin odottamaan käyttöä. Tyynyt ja täkit pestään pari kertaa vuodessa ja tuuletetaan usein. Isot peitteet kannattaa viedä pesulaan pestäviksi. Talvella, kun on kova pakkanen, vuodevaatteet kannattaa tuulettaa hyvin. Pakkanen tappaa pölypunkit tehokkaasti.

Turkiskuoriaiset ja koit voivat olla ongelma. Jos omistaa hyviä villavaatteita, joita ei haluaisi antaa eläinten syötäväksi, yksi keino on säilyttää niitä pakastimessa. Pakkanen tappaa myös näiden hyönteisten munia. Tuholaistorjuja voi auttaa vaateongelmassa. Likaiset vaatteet laitetaan pyykkikoriin odottamaan pesua.

Vaatehyllyt kannattaa pitää järjestyksessä, niin halutut vaatteet löytyvät tarvittaessa nopeasti. Talvivaatteet voi pakata pois kesän ajaksi ja toisin päin. Vaatteiden silittämistä varten tarvitaan helposti esiin saatava silityslauta ja sopiva silitysrauta. Isoissa perheissä olisi suositeltavaa olla erikseen kodinhoitohuone tai -nurkkaus. Ilmankin pärjää, kunhan on mahdollista säilyttää silitystä tai korjausta odottavat vaatteet omassa paikassaan.

Pöly

Siivouksen viimeinen silaus on pölyjen pyyhkiminen. Kun matot on saatu paikoilleen, huonekalujen pinnoilta pyyhitään pölyt. Kaikki pinnat eivät pidä vedestä, ja puupintojen hoitoon on myynnissä monenlaisia aineita. Kaikenlaiset koriste-esineet voivat olla hankalia pyyhittäviä, mutta keräävät helposti pölyä. Yksi mahdollinen ratkaisu on säilyttää tällaiset esineet vitriinissä. Myös kirjat keräävät pölyä, ja kirjojen helläkätinen imuroiminen tai pyyhkiminen on tarpeen pari kertaa vuodessa, jos niitä ei säilytetä kaapissa oven takana.

Suursiivous

Suursiivoukseen kuuluu myös kaikkien ovien ja valaisimien pyyhkiminen ja tietysti ikkunoiden pesu. Ikkunanpesuun kannattaa ryhtyä kunnon välineillä. Pesuaineveteen kastettu mikrokuitusieni poistaa lian tehokkaasti, ja kuivauslasta tekee siistiä jälkeä. Ylimääräiset vesinorot pyyhitään kuivalla liinalla. Saatavana on myös jatkovarsia korkeita tai muuten hankalia ikkunoita varten. Ikkunoita voi pestä myös kylmällä ilmalla, jos lisää pesuveden joukkoon huoltoasemalta saatavaa Lasolia. Pieniä ikkunoita varten kannattaa hankkia suihkutettavaa ikkunanpesunestettä. Puhdistamiseen voi käyttää talouspaperia tai puuvillaista rättiä.

Isompaan siivoukseen kannattaa varata aikaa ja pitää välillä kahvi- ja ruokataukoja. Pienemmät siivoustyöt hoituvat yksi kerrallaan muiden askareiden lomassa. Kun kotiin on tulossa vieraita, kannattaa siihen varautua hyvissä ajoin jakamalla siivoustyöt monelle päivälle. Silloin pieni tarkistuskierros ja imurointi ennen vieraiden tuloa riittävät. Ei ole myöskään kiellettyä pitää siivoustalkoita.