Alvar Aalto
Alvar Aallon rakennuksia ja suunnitelmia
Alvar Aallon (1898-1976) monipuolinen suunnittelu ulottui rakennuksista huonekaluihin ja lasiesineistä sisustuksiin. Puumateriaali on ollut tyypillinen Aallon huonekalu- ja sisätilasuunnitelmille. Aallon arkkitehtuuri sai vaikutteita hänen arkkitehdin koulutuksensa lisäksi Italiasta ja funktionalismista. Arkkitehdiksi Aalto valmistui vuonna 1921. Aalto oli elämänsä aikana kaksi kertaa naimisissa. Hänen ensimmäinen vaimonsa Aino Aalto oli itsekin huonekalu- ja design -suunnittelija. Alvar Aalto nimitettiin 1955 Suomen Akatemian jäseneksi eli hänestä tuli akateemikko.
Aallon merkitys rakennustaiteelle on ollut varsin keskeinen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Monet Aallon keskeisimmät arkkitehtuurityöt ovat funktionalismia , punatiiltä tai vapaata muotoa tavoittelevia. Asumisen ja luonnon välinen läheinen yhteys korostuu monissa hänen yksityistalojensa suunnitelmissa.
Jyväskylän kaupungintalo on hänen ainut Jugend -vaikutteinen rakennuksensa ja yksi hänen varhaisimmista suunnitelmistaan. Funktionalismi oli virtaus, johon Aalto 1920-luvulla siirtyi. 1924-29 syntyivät Jyväskylän työväentalo, Muuramen kirkko, Seinäjoen Suojeluskuntatalo ja Turun sanomien toimitalo. Laajaa tunnettuutta jo aikanaan saanut Paimion parantola on vuosilta 1929-33. 1930-luvulta saakka. Villa Mairea on vuosilta 1937-39. 1930-luvulla Aalto hylkäsi funktionalismin. Samoihin aikoihin hän alkoi siirtyä vapaaseen muotoon , joka oli arkkitehtuurina funktionalismia omaperäisempää. 1939 Aalto suunnitteli New Yorkin maailmannäyttelyn Suomen paviljongin ja Aalto on suunnitellut myös sisätiloja, interiöörejä joskus huonekaluineen. 1950-luvulla syntyivät esimerkiksi Muuratsalon Koetalo ja Lakeuden risti -kirkko Seinäjoella.
Punatiilikaudesta kertovat nykyisen Jyväskylän yliopiston kampus ja Teknillisen korkeakoulun kampus Otaniemessä vuosilta 1949-76.
Rakennuksia Helsingissä ovat muun muassa Kulttuuritalo, Finlandia-talo, Rautatalo ja Enson pääkonttori.
Aalto laati myös joitakin asemakaavasuunnitelmia kuten Rovaniemi, johon on piilotettu poron muotoinen kuvio.