Romaaninen arkkitehtuuri
Keskiajan romaaninen rakennustaide Euroopassa
Kaarle Suuren aikana vuonna 800 maallinen ja kirkollinen valta Euroopassa yhdistivät voimansa ja paavi Leo III kruunasi Kaarle Suuren keisariksi. Rooman valtakunta oli sortunut jo kauan ennen kruunajaistapahtumaa. Kaarle Suuri oli soturi pikemminkin kuin taiteensuosija. Silti hänen aikansa valtakunta muodostui Euroopan taiteen kannalta merkittäväksi ajaksi. Puhutaan karolingisesta rakennustaiteesta.
Euroopan historian yhdeksi levottomimmista vuosisadoista muodostui aikakausi Kaarle Suuren kuoleman, vuoden 814 jälkeen. Viikingit , muslimit ja madjaarit aiheuttivat levottomuutta ja tuhoa hyökkäyksillään. Toisaalta nykyiset valtiot Saksa ja Ranska alkoivat hahmottua tuolloin. 962 Otto I noustessa valtaan alettiin puhua uuden hallitsijan mukaan ottolaisesta taiteesta.
Romaaninen ja goottilainen arkkitehtuuri ovat Euroopan keskiajan rakennustaiteen keskeisimmät tavat rakentaa. Varsinkin kirkolliset katedraalit ovat aikauden tyypillisimpiä rakennuksia. Romaanista tyyliä sanotaan myös pyörökaarityyliksi. Kaaren muodosta erottaa helpoimmin keskiajan eri kausien rakennukset. Romaaninen arkkitehtuuri käyttää pyörökaarta ja goottilainen arkkitehtuuri suippokaarta. Romaaniselle arkkitehtuurille on tyypillistä pyörökaaret , kivirakentaminen ja ristikeskus , jonka päällä on torni. Pitkäkirkko , jonka pohjakaava suuntaa koko rakennuksen lännestä itään.
Romaaninen arkkitehtuuri muotoutui eri puolilla Eurooppaa olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi Pohjoimaissa rakennettiin kirkkoja puusta. Paikalliset materiaalit ja rakennusperinne yhdistyivät yleisiin tyylillisiin piirteisiin.
Euroopan keskiajasta puhuttaessa on ymmärrettävä kirkollisen vallan suuri merkitys. Keisarinkin kruunasi paavi. Luostarit ja kirkot olivat tärkeitä keskuksia - luonnollisesti myös taiteen harjoittamisessa. Luostarit säilyttivät ja edistivät taiteita. Clunyn luostarin veljeskunta aloitti toimintansa 900-luvulla ja dominikaanijärjestö perustettiin 1216.
Ranskalainen Clunyn benediktiiniläisluostari oli erityisasemessa, sillä alue oli lahjakirjansa mukaan riippumaton niin maallisesta kuin kirkollisestakin esivallasta. Tämä mahdollisti luostarille itsenäisen toiminnan ja Clunyn alueelle kohosi omana aikakautenaan maailman suurin kirkko.
Toisena keskeisenä rakennusesimerkkinä keskiajalta on syytä mainita 1015 valmistunut Hildesheimin Mikaelinkirkko, pitkäkirkko , jonka länsipää oli varattu maalliselle ja itäpää taivaalliselle vallalle. Valtasuhteet saivat hahmonsa keskiajan arkkitehtuurissa.
Hildesheimin Mikaelinkirkon rakentaminen aloitettiin noin vuonna 1000. Sen ristikeskuksen muodostaman holvin neliönmuotoinen pohja-ala, oli perusmitta kirkon muille suhteille. Pohja-ala muodostui kolmesta suunnilleen samankokoisista neliöistä ja sivulaivat sen puolikkaista. Sivulaivat oli erotettu päälaivasta arkadeilla. Jokaisen arkadin kulmassa oli nelikulmaiset tuet ja niiden välissä kaksi pylvästä. Malli vakiintui romaaniseen arkkitehtuuriin. Mikaelinkirkko oli jonkinlainen esikuva romaanisen tyylin rakentamisessa.
Hildesheimin Mikaelinkirkon komeasti koristellut pronssiovet ovat esimerkki käytetystä reliefikoristelusta ja Raamatun tarinoiden kuvaamisesta. ”Rahvasta”, oppimatonta kansaa puhuteltiin keskiajalla yleensä lasimaalauksin ja välitettiin Raamatun sanomaa niiden ylimaallisella hohdolla. Ne olivat eräänlainen Biblia pauperaum , köyhien Raamattu.