Iensairaudet

Mitä iensairaudet ovat?

Gingiviitti

Gingiviitti on pinnallisin ja yleisin ientulehdus. Jos plakkia ei poisteta harjaamalla päivittäin, se kertyy ienrajaan ja synnyttää aineita jotka aiheuttavat ientulehduksen. Oireina on ienten punoittaminen ja turpoaminen sekä verenvuoto hampaita harjattaessa. Tulehdus voi myös rajoittua ienreunaan. Hoidoksi riittää yleensä hampaiden puhdistuksen tehostaminen.

Parodontiitti

Jos gingiviittiä ei hoideta voivat hampaiden sidekudossäikeet alkaa irrota ja tulehdus voi levitä leukaluuhun ja vahingoittaa sitä. Tulehdusta kutsutaan tällöin parodontiitiksi eli hampaiden kiinnityskudostulehdukseksi. Tulehduksen myötä ientaskut syvenevät kiinnityskudoksen hajotessa ja niihin kerääntyy plakkia ja hammaskiveä. Oireina voi olla hampaiden liikkuvuus ja siirtyminen.

Jos hampaiden liikkumista esiintyy aikuisiällä on syytä epäillä juuri tulehtuneita ientaskuja. Tulehdus voi kehittyä kuitenkin vähäisin oirein ja aiheuttaa pysyvän kiinnityskudosten menetyksen joten määräaikaiset tarkistukset ovat tarpeen. Hoito vaati aina hammaslääkärin asiantuntevaa hoitoa. Pahimmissa tapauksissa hampaat voivat irrota ja bakteerit puolestaan aiheuttavat verenkiertoon joutuessaan riskejä mm. sydän- ja verisuonisairauksista kärsiville ja diabeetikoille, lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja aiheuttaa keuhkokuumetta.

Riskit

Hampaiden puhdistuksen laiminlyöminen on suurin riskitekijä ientulehduksissa. Myös elimistön puolustuskyvyn heikkeneminen, lääkkeet ja tupakointi lisäävät ientulehdusten etenkin parodontiitin riskiä.

Mistä tunnistaa iensairauden?

Yleisimmät merkit ientulehduksesta ovat ikenien punoittaminen, herkkyys ja turvotus ja niiden vuotaminen verta harjauksen yhteydessä. Ientulehdus voi myös ilmetä jatkuvana pahanhajuisena hengityksenä tai pahana makuna suussa. Hampaat voivat myös liikkua, hampaiden välit suurentua ja purenta muuttua.