Pelihimo
Mitä on pelihimo?
Pelureita on ollut kautta aikain, niin peliriippuvaisia kuin satunnaisesti huvikseen pelaaviakin. Pelivälineet ja panokset, voitot ja voittomahdollisuudet ovat vain muuttuneet. Häviämisen syy on kuitenkin aina sama: hallitsematon pelihimo. Voittoa tavoiteltaessa tappiotkin unohtuvat. Jäljellä on vain ajatus: vielä minä sen saan. Nykyisin pelihimo rinnastetaan muihin riippuvuussairauksiin, kuten alkoholismiin.
Kuka pelaa?
Ongelmapelaajaa ei voi yksiselitteisesti määritellä minkään kaavan mukaan. Periaatteessa kuka tahansa voi olla ongelmapelaaja. Ikäjakaumakin on laaja 15-80 ikävuoteen. Pelaamisen koukkuun on jäänyt niin nuoria kuin vanhojakin. Pelihimon kehityskaari näyttää samalta kuin alkoholismin: Ensin ongelma mielletään lähes täysin miesten vitsaukseksi, mutta myöhemmässä vaiheessa naisten osuus on tasaisessa kasvussa. Peliriippuvaisten joukkoon on tullut yhä lisääntyvässä määrin myös yhä nuorempia pelureita. Laki kieltää alle 18-vuotiaana pelaamisen, mutta valvonta ei ole silti kovin tehokasta.
Miksi peleihin tuhlataan?
Pelurilla on taatusti yhtä monta hyvää perustelua pelaamiselleen kuin alkoholistilla juomiselleen. Selityksiä on myös siihen, miksi ei lopeta pelaamistaan. Kuten muissakin riippuvuusongelmissa itse riippuvaisen on vaikeaa myöntää ongelmaansa, omaa mielen heikkouttaan, tahdonvoiman puuttumistaan. Pääsyy pelaamiseen on tietenkin raha. Syitä pelaamisviettiin on tutkittu ja todettu monen hakevan peleistä piristystä ja jännitystä arjen harmauteen. Myös mielekkään tekemisen puute altistaa pelihimon vietäväksi. Rahapelien ohella koukkuun voi jäädä muihinkin peleihin: kännykkä, tv, tietokone yms. tarjoavat nykyihmiselle monia mahdollisuuksia pelaamiseen.
Pelihimon kehittyminen
Pelihimo alkaa usein salakavalasti muiden riippuvuuksien tavoin. Tuskin kukaan tekee tietoista päätöstä laittaa itsensä alttiiksi pelikierteen vietäväksi. Aluksi pelaaja pelaa pienillä panoksilla ja voiton sattuessa kohdalle pelinälkä kasvaa. Pikkuhiljaa riskinotto kasvaa ja sijoitukset suurenevat. Pelihimon yltyessä myös tappiot suurenevat. Raskaat häviöt kuitenkin vain kiihdyttävät tarvetta pelaamiseen, sillä omansa olisi saatava takaisin. Pelihimon riivaama voi kärsiä myös fyysisistä oireista. Ellei pelaamiseen ole mahdollisuutta, riippuvainen tuntee olonsa levottomaksi ja saattaa hermostua pienistäkin asioista. Joillakin esiintyy käsien vapinaa ja unettomuutta.
Rahapeleihin uppoaa uskomattomia summia lyhyessä ajassa. Syvä pelihimonkierre tuhoaa uhrinsa elämän monin tavoin. Taloudellinen tilanne romuttuu ja pelaamiseen lainataan rahaa milloin mistäkin. Pelikierteen rinnalle tulee syvenevä velkakierre, mikä taas altistaa rikollisuuteen. Nämä kolme kierrettä yhdessä tekevät loppujen lopuksi sairastuneen elämästä painajaisen ja monen elämä onkin päättynyt ennen aikojaan oman käden kautta. Viaton pikkupelailu voi saada valtavan mittasuhteen päästessään valtaamaan ihmisen koko elämän. Ongelmakäyttäytyjiä on tosin vain pieni murto-osa kaikista pelaajista. Lähes jokainen kokeilee jotakin raha- tai muuta peliä silloin tällöin.
Voiko peliriippuvuudesta selvitä?
Moni hakeutuu avun piiriin vasta kun mitään ei ole enää jäljellä. Peliriippuvuudesta voi parantua, mutta potilaalla täytyy olla siihen oma tahto. Parantumisprosessi on jokaisen kohdalla yksilöllinen. Pelivelkojen tuomat paineet ja menetetyt ihmissuhteet ovat jo sinänsä monelle liian raskaita asioita parantumismotivaation löytämiseksi. Myös tunne omasta heikkoudesta pelottaa: Onko voimaa olla sortumatta heti kun kävelee ulos. Halu parantua ratkaisee kuka selviää ja kuka ei. Päättäessään päästä elämänsä kanssa tasapainoon parantujan on syytä miettiä tarkkaan, missä kulkee ja minne menee. Peliriippuvaisen on syytä välttää asioimista paikoissa, joissa lankeaminen helpoimmin tapahtuu. Hyvä keino on myös pyytää joku mukaan esim. päivittäisille ostosreissulle. Tärkeintä on, ettei kokeile pelaamista edes testatakseen luonteensa lujuutta ennen kuin voi olla täysin varma itsestään.
Apua on saatavilla A-klinikoilta, tosin peliriippuvaiset voivat kokea olevansa ulkopuolisia, koska A-kliniikat ovat pääosin keskittyneet alkoholismin hoitoon. Mielenterveystoimistot ohjaavat potilaita hoitoon. Sairaaloista saa myös apua ja tietoa ongelman hoidosta. Peliriippuvaisten hoitoon ovat erikoistuneet mm. Turun A-klinikan nuorten yksikkö, Pieksämäellä sijaitseva Tyynelän kuntoutuslaitos ja Järvenpään sosiaalisairaala. Ympäri Suomea ja maailmanlaajuisestikin toimii peliriippuvaisten auttava järjestö Gamplers Anonymous. GA-ryhmissä jäsen voi pysyä halutessaan nimettömänä. GA:sta pelihimon uhri löytää tarvitsemaansa vertaistukea ja kannustusta taistellessaan ongelmansa kanssa.