Bulimia
Mitä on bulimia?
Bulimiaa voidaan kutsua syömis- tai ahmimishäiriöksi. Se on ruumiinkuvan häiriö, jolle on ominaista keskittyminen painonhallintaan, mikä johtaa ylensyömiseen ja sitä seuraavaan oksentamiseen.Bulimiaa esiintyy yleisemmin tytöillä, mutta pojatkin voivat sairastua. Sairaus alkaa yleisesti murrosiässä laihdutusyritysten yhteydessä. Usein bulimiaan sairastuvat ovat aiemmin sairastaneet anoreksiaa eli laihuushäiriötä. Bulimia kehittyy, kun sairastunut huomaa voivansa syödä niin paljon kuin haluaa, kunhan oksentaa ruoan pois. Ajan myötä ahmimista ei enää pystytä hallitsemaan ja bulimikon elämä alkaa keskittyä ruoan ympärille.
Yleensä painoa yritetään pudottaa paastoamalla ja välttämällä syömistä viimeiseen asti. Tämä aiheuttaa luonnollisesti sietämättömän näläntunteen ja johtaa suurten ruoka-annosten ahmimiseen. Usein kyseessä ovat kaloripitoiset ruoat, kuten karkit, jäätelö, sipsit yms. Tästä seuraa pettymyksen ja vihan tunteita, ja bulimikko ratkaisee tilanteen oksentamalla ahmitun ruoan pois tai aloittamalla pakkomielteisen urheilemisen.
Ulkopuolisen ei ole helppo havaita sairautta, sillä bulimiasta kärsivän ihmisen paino ei yleensä putoa huomattavasti. Bulimikko voi olla ruumiinmuodoltaan niin hoikka kuin normaalipainoinenkin. Bulimiasta kärsivät häpeävät ahmimis- ja oksentamiskierrettään ja tämän vuoksi salaavat sen muilta.
Jatkuvan oksentamisen ja ravinnon niukkuuden seurauksena bulimikon keho saattaa kärsiä erilaisten hivenaineiden ja vitamiinien puutteesta. D-vitamiinin ja kalkin puutos voivat aiheuttaa osteoporoosia eli luiden haurastumista. Hyvin nuorella on vaarana pituuskasvun pysähtyminen ja kuukautisten jääminen pois. Jatkuva oksentaminen ja nälkiintymistilan aiheuttama syljen erityksen väheneminen johtavat hampaiden kiillevaurioihin. Ruokatorven tulehtuminen ja vatsakivut ovat myös yleisiä vaivoja. Bulimiasta kärsivillä esiintyy myös psyykkisiä ongelmia, joista yleisin on masennus. Myös ahdistuneisuutta, pakko-oireita ja sosiaalisten tilanteiden pelkoa on havaittu.