Mikä on vihurirokko?
Rubella (= pieni punainen, latinaa) eli vihurirokko on lievä virustauti, jonka aiheuttaa togavirus. Suomesta vihurirokko on hävinnyt lähes kokonaan. Tämän tärkein syy on ennaltaehkäisy rokotteella. Suomessa rokotteet vihurirokkoa vastaan otettiin käyttöön vuonna 1976. Vuosittain todetaan vain muutamia uusia tautitartuntoja, jotka ovat usein tulleet rajojemme ylitse.
Ennen oli mahdollista, mikäli odottava nainen sairastui vihurirokkoon raskautensa aikana, että se saattoi vaikuttaa kehittyvään sikiöön. Tyypillisiä epämuodostumia olivat pienikokoisuus, sokeus, sydänvika tai kuulon heikkous. Nykyisin vihurirokon takia tulevia epämuodostumia ei enää todeta Suomessa ja vain yhdellä prosentilla synnyttävistä naisista ei ole vihurirokkoon vasta-ainetta kehossaan. Vihurirokon itämisaika on parisen viikkoa.
Oireet
Alkuoireina taudin saaneilla on lievänä ilmenevää yskä, silmien ärsytys ja nuha. Lämpö myös kohoaa, mutta pysyttelee usein alle 38,5 asteessa. Useilla potilailla myös imusolmukkeet niskassa ja kaulassa suurenevat. Toisilla tulee pieninä pilkkuina iholla näkyvää ihottumaa, joka esiintyy muutamia päiviä. Se alkaa kasvoilta ja leviää siitä muulle vartalolle ja raajoille. Monet - noin puolet -sairastavat vihurirokon oireettomana tai vain lievästi oireilemalla.
Hoito
Ensisijaisesti vihurirokkoa hoidetaan ennaltaehkäisyllä, eli ottamalla rokote tautia vastaan. Ihottuman alkaessa lapsen tulee olla kotona noin viisi päivää. Siinä vaiheessa tautia vihurirokko tarttuu herkästi. Ihottuma kestää iholla muutaman vuorokauden. Vihurirokko leviää hengitysteitse ilman välityksellä. Kuten usein muissakin rokoissa, paras hoitokeino on levätä riittävästi sekä muistaa juoda nestettä. Varsinaista lääkehoitoa ei ole, mutta mikäli sairastunut on odottava äiti, pitää ottaa yhteys neuvolaan, mikäli epäilee sairastuneensa vihurirokkoon.