Hain tarina

Shark Tale

Hain Tarina on kala-maailmaan sijoittuva gangsterianimaatio.Elokuvan pääkalan, Oscarin elämä ei ole aivan sitä mistä hän haluaisi, eikä lähelläkään sitä mistä hän haaveilee. Oscar on paikallisen riutan valaspesulan tavallinen duunari. Työpaikka on perinne hänen suvussaan. Myös hänen isänsä oli työskennellyt samassa pesulassa ja ollut jopa ylpeä likaisesta työstään. Oscarille kunnia moitteettomasti tehdystä työstä ei riitä, hän haaveilee jostakin paremmasta; paljon hohdokkaammasta ja suuremmasta.

Hänen hyvä ystävänsä, Angie työskentelee samassa pesulassa vastaanottovirkailijana. Angie tuntee Oscaria kohtaan jotain muutakin kuin pelkkää ystävyyttä. Oscarin haaveet paremmasta elämästä ajavat hänet pelivelkoihin, joista hän joutuu maksamaan melkein hengellään. Kaiken tämän vaaran keskellä hän tutustuu Lennyyn, hai -nuorukaiseen, joka ei ole aivan tavallinen hai. Hän pitää kasvisruuasta, hän ei voi vakaumuksensa vuoksi syödä kaloja, äyriäisiä, eikä muitakaan uivia olentoja. Suuren väärin ymmärryksen ja kahden tohelon silminnäkijän vuoksi Oscar saa kyseenalaisen kunnian hain tappajana ja hänet nimitetään riutan uudeksi suojelijaksi. Oscar saa vihdoinkin elää siinä loistossa, mitä oli aina ihaillut. Jotain kuitenkin puuttuu, Oscarin ystävä, Angie herättelee Oscarin omaatuntoa. Lopulta Oscarin ongelmat ratkeavat hyvin perusteellisella tavalla ja hänestä tulee ihan oikea sankari. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Hain tarina on piirretty, josta saavat iloa lasten lisäksi myös aikuiset. Elokuvassa parodioidaan Kummisetä-elokuvia, ja mukana on myös ripaus Tappajahaista. Animaatiohahmot ovat persoonallisen näköisiä. Päähahmojen olemuksiin on liitetty jotain heidän ääninäyttelijöidensä piirteistä. Esimerkiksi pallokala Sykesin tuuheat kulmakarvat muistuttavat Scorsesea. Myös elokuvan musiikki ja tanssikohtaukset ovat ihan paikallaan. Kuitenkin elokuvan tarina kulkee pitkälti samoja vanhoja tuttuja polkuja. Ja yllätykset ovat harvassa. Elokuvan äänet sekä alkuperäiset että suomalaiset ovat onnistuneet, ja tuovat mukavasti eloa elokuvaan. Kuitenkin elokuvantekijöiden aikaisempaan animaatioelokuvaan Sherekiin verrattuna esitys jää latteaksi, mutta se kannattaa silti katsoa. Vaikka elokuva ei kokonaisuudessaan ole kovin omaperäinen, ja varmasti parempiakin on tehty, niin saa siitä silti nauttia.

Alkuperäinen nimi:Shark Tale
Ohjaus:Eric Bergeron, Vicky jenson
Pääosissa ääninä:Will Smith, Jack Black, Robert DeNiro,martin Scorsese, Angelina Jolie, Renee Zellweger, Michael, imperioli, Peter Falk
Pääosissa suomalaisääninä:Peter Franzén, irina Björklund, Pekka Laiho, Tommi Haapaniemi, Sari Moilanen, Seppo Pääkkönen, jussi Humaljoki, Tidjan Elastinen
Valmistusvuosi:2004
Kesto:91 min
Genre:animaatio
Ikäraja:K3
Tuottaja:DreamWorks Animation
Tuotantomaa:USA
Arvostelu:*** ½