Polvivammat

Mitä polvivammat ovat?

Polveen kohdistuu tavallisessa elämässä huomattava määrä kiertoja, vääntöjä ja jopa iskuja. Urheilu- tai liikuntaharrastus lisää usein kiertojen ja vääntöjen voimakkuuksia. Liikunta on kuitenkin myös ainoa tapa pitää polvea tukevaa lihaksistoa kunnossa, joten kultainen keskitie polven hyvinvoinnin ylläpidossa on tärkeätä. Sellainen liikunta, joka vahvistaa polvea tukevaa lihaksistoa, mahdollistaa myös polven rasittamisen riskialttiimmissa lajeissa.

Paitsi polvia tukevan lihaksiston heikkous, myös jalan etu- ja takaosien lihaksiston epätasapaino voi aiheuttaa polvien vahingoittumista. Lihaksiston epätasapaino jakaa polveen kohdistuvaa painetta epätasaisesti. Tällöin jokin tietty liike, jossa heikolla tukilihaksella tulisi olla toiminnallinen pääosa, saattaakin osoittautua liikkeenä liian voimakkaaksi. Heikko lihas ei pysty suojelemaan polvea liialliselta liikelaajuudelta. Jos lihakset eivät tue polvea riittävästi, joutuvat nivelsiteet ottamaan vastaan polveen kohdistuvaa liikkeen tuottamaa painetta. Liian suuri paine suojattomaan nivelsiteeseen johtaa lievässä tapauksessa venähdykseen. Polven hyvinvoinnin kannalta jalkojen takaosan lihaksisto on tärkeässä asemassa. Samoin molempien jalkojen lihastasapainon tulisi olla tasapainossa toisiinsa nähden.

Polven akuuteista vammoista yleisimmät ovat eritasoiset nivelsiteiden venähdykset, revähdykset ja nivelsiteiden katkeamiset. Myös erityyppiset ruhjevammat ovat yleisiä. Polveen saattaa kohdistua isku tai voimakas kolhaisu polven sisä- tai ulkosyrjälle, jolloin polvi notkahtaa vastakkaisen nivelsiteen varaan. Äkillinen paine aiheuttaa nivelsiteen venähdyksen ja jopa revähdyksen.

Polvi on altis myös vammoille, jotka syntyvät liiallisesti nivelen kierrosta. Kiertovamma voi syntyä esim. jos nilkka jää yllättäen kiinni ja liikkuja jatkaa matkaansa. Polvinivel joutuu kiertoliikkeeseen ja vammautuu. Tällöin vamma voi johtaa nivelkierukan vahingoittumiseen.

Polven vammatilat eivät aina aiheuta turvotusta ja kovaa kipua, vaikka kysymyksessä olisi vakavampikin vahingoittuminen. Jos epäilee polvivamman syntymistä, kannattaa hakeutua ensiavun jälkeen lääkäriin. Ensiapu ennen lääkäriin lähtöä on hyvin tunnettu kolmen K:n resepti: kylmä, kompressi (kevyt paineside) ja kohoasento.

Polveen kohdistuva paine yhdistettynä vääriin ja toistuviin liikeratoihin on huono yhdistelmä. Jos yhtälöön lisätään vielä heikko lihaskunto, on polvi kovalla koetuksella. Se voi johtaa polven rasitusvammaan. Rasitusvamma voi ilmentyä aluksi vain kiusallisena kivuntuntemuksena, joka usein menee ohi nopeasti. Oireet palaavat yhä uudelleen ja yhä tiheämmin.

Kun polvikipu pakottaa ontumaan, se turpoilee tai polven liikelaajuus kaventuu huomattavasti,on syytä antaa ortopedin tutkia polvi. Polvikivun alkuperäinen syy voi olla esim. nilkan väärässä asennossa. Nilkan asennon muutoksella myös polveen kohdistuva paine muuttuu.