Miksi vauva on levoton?

Jo pienikin vaiva vaistoaa, jos vauvaa hoitava on hermostunut. Usein saattaa käydä niin, että vauvan hoito on pääasiallisesti kotona yhden vanhemman vastuulla toisen ollessa töissä. Yksinhuoltaja on lähes aina pääasiallinen vauvan hoitaja. Mikäli hoitovastuuta ei voi jakaa hoitaja tuntee välillä uupumusta ja jopa kyllästymistäkin, masennus voi vaivata hetkittäin tai kehittyä pikku hiljaa ja vauvan hoidon laatu heikkenee. Nykyisin tasa-arvo ajattelun myötä vastuuta jaetaan vanhempien kesken tasapuolisemmin.

Mitä levottomampi/väsyneempi hoitaja on, sitä rauhattomammaksi käy myös vauva. Vauvan vaistotessa ettei hoitaja ole tyyni ja rauhallinen vauva ei rauhoitu, vaikka hoitaja kuinka yrittää. Mitkään keinot eivät tunnu auttavan ja helposti syntyy tilanne; vauva parkuu ja hoitaja tuntee itsensä epäonnistuneeksi ja surkeaksi, ärtyisyys vain lisääntyy. Tällaisissa tilanteissa, ellei ole mahdollista pyytää apua toiselta, täytyisi pyrkiä rauhoittamaan itsensä ja sitten vasta jatkaa vauvan tyynnyttelyä.

Vauvan voi laskea sylistään turvalliseen paikkaan ja käydä muutaman minuutin ajan esim. ulkona. Monille tosin tulee huono omatunto jo siitä, että avuton vauva jää hetkeksi yksin.

Mikäli tunnet että et kerta kaikkiaan jaksa vauvan kanssa, hae rohkeasti apua. Pyydä läheisiä ihmisiä hoitoavuksi. Usein pienikin hetki omaa aikaa riittää antamaan voimaa tuleviin päiviin. Jos vauva valvottaa öisin, nuku päivällä, kun vauvakin nukkuu jos siihen suinkin on tilaisuus.

Moni vanhempi ei malta levätä tarpeeksi; kotona on loputon määrä tekemättömiä töitä ja ne tehdään nopeimmin vauvan ollessa päiväunilla; lepohetki jää tällöin käyttämättä.

Vauvan hoidosta tulisi nauttia ja olla onnellinen kun saa seurata läheltä pienen ihmisen kasvua. Vauvat kasvavat ja jälkeenpäin tuntuu haikealta, ellei osaa ammentaa kaikkia ilonhetkiä talteen tai ei anna itselleen lupaa siihen. Monet velvollisuudet, täydellisyyteen pyrkimiset ja sosiaaliset paineet vievät meiltä monia rentoja onnenhetkiä. Pitää oppia antamaan itselleen lupa toisinaan jättää esim. pyykit silittämättä, ikkunat pesemättä tai ostaa pikaruokaa aidon kotiruoan tilalle yms.

Vauvaperheen arki on usein liian kiireistä ja se heijastuu vääjäämättä kaikkiin perheenjäseniin.