Miten käytetään pajua askartelussa?
Paju on mielenkiintoinen materiaali askartelussa ja käsitöiden valmistamisessa. Sen tunnettavuus ja mahdollisuuksien kartoittaminen on kehittymässä koko ajan ja sen kasvu on runsasta maassamme. Pajua on käytetty paljon erilaisissa punonnoissa jo läpi historian ja itsessään punonta on maailman vanhimpia käsityön lajeja, jota on harrastettu jo ennen saviastioiden valmistusta ja kankaan kudontaa. Kudontaa harrastetaan erilaisista materiaaleista ympäri maailman ja aiheesta kiinnostuneelle löytyy hyvin paljon ohjeita ja malleja.
Suomalainen paju on hyvin askarteluun soveltuva puulaji notkeutensa vuosi. Pajusta voit punoa, veistää ja muotoilla hyvin erilaisia tuotteita aina pajupillistä huonekaluihin saakka. Vain mielikuvitus on rajana. Pajulajeja kasvaa maassamme lähes kolmekymmentä lajia. Lajien ero on lähinnä kuorien värissä ja harmaakuorinen paju on huonoin vaihtoehto punomistarkoitukseen. Pajua kasvaa hyvin paljon tienvarsilla ja vanhojen peltojen alueilla sekä monessa muussa paikassa. Paras aika kerätä pajua on maalis-toukokuun aikana, eli kasvukauden alussa, kun lehdet ovat hiirenkorvalla juuri aukeamassa, sellaisiin tarkoituksiin, jossa kuori halutaan poistaa. Syys- lokakuun aikana kannattaa taas kerätä paju sellaisiin tarkoituksiin, jossa kuori jätetään paikoilleen, kuten esimerkiksi punontaan.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että tarvitaan maanomistajan lupa pajujen keräämiseen, sillä se ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Kerätä kannattaa noin vuoden ikäisiä, mahdollisimman oksattomia ja haarattomia osia. Parhaimmat yksilöt ovat ohuita oksattomia ja pituudeltaan noin 50 -100 cm. Keräämissä paras työväline on oksasakset, mutta puukko tai muukin teräase soveltuu. Paju joka halutaan kuoria ennen käyttöä, kannattaa kerätä keväällä ennen, kuin lehtisilmut puhkeavat. Silloin kuori irtoaa parhaimmin. Muina aikoina kerätyn pajun voi myös kuoria, mikäli niitä liotetaan kuumassa vedessä.
Kerätyt pajunoksat voidaan säilyttää talvella ulkona tai kuivattaa sisällä. Kuivatut pajut voidaan ottaa askartelukäyttöön liottamisen jälkeen, jolla niihin saadaan katkeamattomuus ja notkeus. Pajuja kannattaa liottaa kylmässä vedessä vähintään viikko ennen käyttöä ja liotus vesi vaihdetaan puhtaaksi ainakin kerran tänä aikana. Mikäli pajut halutaan notkistaa nopeammin, täytyy niitä liottaa kuumassa vedessä noin puoli tuntia.