Mitä on virkkaaminen?
Virkkaamisesta on nykyään tullut trendiharrastus. Pojatkin ovat kiinnostuneet siitä. He ovat erityisesti innostuneet virkkaamaan pipoja. Virkkaaminen on verraton harrastus. Virkkaamalla voit uudistaa kodin sisustusta. Virkatut pöytäliinat, verhot ja sängynpeitot ovat kauniita ja yksilöllisiä. Vaatteita ja asusteitakin voi virkata. Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea virkkaat. Virkkaamalla pystyy tekemään lapsille lelujakin ja vaikkapa jouluksi kynttilänjalan. Virkatut esineet tärkätään koviksi.
Virkkaaja tarvitsee alkuun päästäkseen koukun ja lankaa. Työhön käytettävästä langasta riippuu, minkä kokoinen koukku on sopiva. Hienosta langasta virkataan ohuilla koukuilla ja paksusta paksuilla. Virkkaajan käsialakin vaikuttaa koukun valintaan. Jos virkkauskäsialasi esimerkiksi on löysää, kannattaa valita vähän pienempi puikko kuin ohjeessa sanotaan. Aivan kuten neulonnassa, on virkkaamisessakin syytä tehdä ennen varsinaisen työn aloittamista mallitilkku. Siitä näkee virkkaustiheyden.
Aloittelevan virkkaajan on ensin tutustuttava silmukoiden luomiseen ja eri silmukkatyyppeihin.
Perussilmukka on ketjusilmukka, josta käytetään lyhennettä kjs. Moni virkkaustyö alkaa ketjusilmukoiden virkkaamisella. Virkkaajan tulee tietää lisäksi, kuinka kiinteät silmukat, piilosilmukat ja pylväät virkataan. Kun hallitset nämä perussilmukat, pääset harrastuksessasi alkuun ja voit virkata jo vaikka mitä. Ensimmäiseksi työksi sopii hyvin patalappu. Se on helppo tehdä. Liian vaikean mallin virkkaaminen aloitteluvaiheessa tuo vain veren maun suuhun. Silmukoiden lisäksi virkkaajan on tunnettava eri virkkaustekniikat. Puhutaan ruutuvirkkauksesta, pyörövirkkauksesta, vapaasta virkkauksesta ja niin edelleen. Näistä kaikista löytyy tietoa virkkauskirjoista ja käsityölehdistä. Seuraavassa esitellään lyhyesti ruutuvirkkaus ja pyörövirkkaus.
Ruutuvirkkauksessa työ koostuu ruuduista. Malli on piirretty ruudukkoon, johon on merkitty tyhjät ja täydet ruudut. Tyhjä ruutu muodostuu tavallisesti kahdesta ketjusilmukasta kahden pylvään välissä. Täyteen ruutuun virkataan pylväitä. Sitä kutsutaankin pylväsruuduksi ja sen merkkinä on ruutupohjassa rasti (X). Yksi rasti vastaa normaalisti neljää pylvästä. Ruutuvirkkaustekniikalla syntyy helposti vaikka sängynpeitto kaitaleista.
Pyörövirkkaus tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että virkataan pyörylöitä. Pyörövirkkaustyö aloitetaan luomalla keskirengas. Sen ympärille virkataan sitten silmukoita ja niitä lisätään joka kerroksella. Tällä tekniikalla syntyvät esimerkiksi pyöreät pöytäliinat.
Virkkausmallien ohjeet voivat olla sanallisia tai kuvallisia. Sanallisissa ohjeissa kerrotaan tarkasti, miten työ etenee. Kuvallisissa ohjeissa on usein piirros työstä ja ohjeessa käytetään symboleita ja lyhenteitä, joita seuraamalla virkkaaja voi toteuttaa työn. Virkkaajan onkin opeteltava, mitä eri symbolit ja lyhenteet tarkoittavat.