Miten punontaa tehdään?
Käsitöiden tekemisestä on tullut trendikästä. Yksi kiinnostavimmista käsityöharrastuksista on pajun punominen. Paju taipuu näppärän ja kärsivällisen harrastajan käsissä niin koreiksi kuin lampuiksi ja kaikenlaisiksi koriste-esineiksi. Pajukori on töistä kaikkien perinteisin.
Suomessa pajun punomisella ei ole yhtä pitkää historiaa kuin Keski-Euroopassa, jossa se on ollut suosittua jo pitkään. Esimerkiksi unkarilaiset ovat perinteisesti tehneet käsitöitä pajusta. Pajusta on tehty keihäitä, peitsiä ja kilpiäkin joko osittain tai kokonaan.
Maassamme kasvaa pajua, jota voidaan käyttää punomiseen, kunhan sitä käsitellään oikein. Pajulajeja kasvaa luonnonvaraisena yli kaksikymmentä eri lajia. Erikseen myös viljellään pajulajeja, joita käytetään punonnassa.
Punontaa varten pajujen vesat kannattaa korjata loka-marraskuussa, jolloin lehdet varisevat. Pajun vesat katkaistaan oksasaksilla. Tämän jälkeen pajut lajitellaan ja niputetaan pituuden mukaan. Sitten pajut kuivataan ilmavassa ja kuivassa paikassa. Tuorettakin pajua voi käyttää punomiseen, mutta pajut kutistuvat kuivuessaan. Niinpä tuoreesta pajusta punotuista koreista tulee löyhiä.
Pajua liuotetaan vedessä ennen kuin siitä voidaan punoa. Liottaminen kestää pajun paksuudesta riippuen 5-10 päivää. Nyrkkisääntö on, että mitä paksumpaa paju on, sitä kauemmin sitä liotetaan. Lämmintä vettä käyttämällä liottamisvaihe kestää vähemmän aikaa. Valmiita punontaan pajut ovat, kun niiden paksuja päitä voidaan taivuttaa 90 asteen kulmaan ilman, että paju katkeaa.
Pajunpunontaan voi tutustua parhaiten ilmoittautumalla mukaan pajunpunontakurssille. Kursseja järjestetään vasta-alkajille ja jo edistyneemmille harrastajille. Pajunpunontakurssilla paju tulee tutuksi materiaalina samoin kuin erilaiset tekniikat, joilla pajutöitä voi tehdä. Kurssien lisäksi tietoa pajunpunonnan historiasta ja esineiden valmistamisesta tarjoavat lukuisat aihetta käsittelevät harrastekirjat.
Marianne Mortensen on yksi guru pajunpunonnan alalla. Hänen teoksensa Pajunpunonta esittelee kattavasti eri punontatekniikat. Kirjassa on ohjeet muun muassa leipäkorin ja parvekelaatikon valmistamiseen. Ohjeiden työvaiheet selostetaan tarkasti ja niitä havainnollistavat selkeät piirrokset ja valokuvat valmiista töistä. Työohjeiden ohella kirjassa on tietoa eri pajulajeista, pajun käsittelystä ja pajun viljelemisestä. Teoksessa esitellään myös työkalut, joita pajunpunoja tarvitsee.