Miten ratkotaan piilosanoja?

Piilosana on yksi vaikeimmista ristikkotyypeistä, sillä voidakseen ratkaista niitä täytyy ensin tietää joukko perussääntöjä. Piilosanan periaate on se, että ratkaisusana, joka ruudukkoon laitetaan, tulee usein vihjeestä kahdella tavalla. Toinen näistä on suora vihje ja toinen piilosanaan kätketty. Ensimmäinen on siis vihjeen merkitys, toinen taas kirjaimista eri tavalla yhdisteltävä. Perusvihjeitä on monenlaisia. Seuraavassa on näistä lyhyt esittely, joka auttaa ratkojan alkuun.

Anagrammi, eli kirjaimet sekaisin

Sanasta voi tulla toinen sana, jos kirjaimet sotketaan.

kiikarit = TIIRIKKA.

Sana voi muodostua myös kahdesta tai useammasta sanasta kirjaimet sekoittamalla.

Oh, aaveluukku sua teatterissa niin pelottaa. (12) = KAUHUELOKUVA Uusi lasti loi mahdollisuuden. (9) = TILAISUUS

Numero vihjeen perässä kertoo aina vihjeen kirjainten määrän, joka selviää myös ristikosta. Kuten edellä olevista vihjeistä näkyy, myös koko lauseen merkitys auttaa oikeaan suuntaan. Ensimmäisessä vihjeessä teatteri viittaa elokuvaan, pelottaminen kauhuun. Toisessa mahdollisuus viittaa tilaisuuteen.

Kätketty sana, eli suoraan luettavissa vihjeestä.

Sana voi olla luettavissa suoraan vihjeestä joko lukusuuntaan tai vastaan.

Jalkaasi joku olio tunkeutui, eipä se enää pelitä. (6) = KUOLIO

Naapurin rouvalla oli eri hattu taas, aika leveä alareuna. (5) = LIERI

Jos sana luetaan takaperin, siihen on yleensä jokin vihje, kuten seuraavassa esimerkissä kääntänyt ja jälkimmäisessä palatessaan.

Kun on käynyt käry, ymmärtää kuka paikat on kääntänyt. (5) = MYYRÄ

Käytä juustosta vain puolet, saa Risto palatessaan loput pizzan päälle. (6) = RAASTE

Sanaleikit

Tämä ryhmä on moninainen, ja selkeitä ohjeita on mahdoton antaa. Usein sanaleikit kuitenkin koostuvat synonyymeistä, eli samaa tarkoittavista sanoista. Kannattaa myös tarkkailla sanoja, joilla on vakiintunut lyhenne, ja numeroita, jotka voidaan ilmaista myös kirjaimilla.

Suomen Kuvalehti otti ja vertautui kilttiin. (6) = SKOTTI

Suomalainen nieli sisäänsä viisi pilleriä ja sai ystävän. (6) = KAVERI

Jälkimmäinen vihje syntyy näin: Suomalainen = KARI, viisi = V, pilleri = E. Kun KARI nielaisee VE:n syntyy KA-VE-RI, eli ystävä.

Sekoitukset

Usein vihjeet saattavat sisältää kaikkia edellä olevia sekaisin. Aina ei ole ollenkaan kirjaintason vihjettä, vaan pelkkä synonyyminen. Pitää siis miettiä kaikkia eri mahdollisuuksia joka sanasta, ja jos tuntuu, ettei ratkaisua löydy, usein ruudukon muista sanoista on onneksi apua.

Piilosanat ovat vaativa ristikkomuoto, mutta kerran systeemin opittuaan niihin jää myös kiinni.