Syntymäpäiväjuhlien ohjelma
Mitä syntymäpäivien ohjelmaksi?
Minkä ikäisiä lapsia on tulossa? Tarvitaanko ohjausta paljon vai riittääkö yksi tai kaksi ohjattua leikkiä? Ohjelma kannattaa suunnitella, olivat lapset isoja tai pieniä, vapaa leikki muuttuu usein kaaokseksi kun lapset riehaantuvat. Kun aikuinen pitää ohjat käsissä, kukaan lapsista ei jää sivuun leikeistä ja kaikilla on hauskaa.
Pienten lasten kanssa leikit voivat olla yksinkertaisia, piirileikkejä, piilosta, esineen piilotusta, jossa aikuinen piilottaa pienen esineen lasten ollessa pois huoneesta. Se joka esineen löytää, saa pienen palkinnon.
Isompien lasten 4-8-vuotiaiden kanssa voi järjestää joukkuekilpailuja, tai visailua, aina hauska leikki on tuolileikki, jossa musiikin loppuessa lapset istuvat tuoleille. Alkuperäisessä leikissä lapset tippuivat pois leikistä ja tuoleja vähennettiin kierros kierrokselta, mutta leikkiä voi muuntaa niin, että lapset pysyvät leikissä ja vain tuolit vähenevät. Isompiakin lapsia naurattaa istua sylikkäin lopulta yhdellä ainoalla tuolilla. Tuolien puuttuessa voi käyttää vaikka sanomalehtisivuja.
Tv:n reality-sarjoista saa hyviä vinkkejä leikkeihin. Selviytyjät voivat ampua jäälautasia, varsinkin kesällä jäälautaset tuovat juhliin ripauksen eksotiikkaa. Lautasia on helppo tehdä, suorareunaiseen laakeaan astiaan vettä ja ripustusnaru veteen. Annetaan jäätyä yön yli ja ripustetaan ennen kilpailua sopivaan paikkaan kuistille, pihapuun oksaan tai autokatokseen. Kukin kilpailija yrittää ampua oman jäälautasensa rikki. Ensimmäinen lautasensa rikkonut on voittaja. Jos osuu kaverin lautaseen, joutuu pois pelistä.
Ohjelmapalveluja kannattaa kysyä niitä tarjoavilta yrityksiltä, mutta myös sosiaalialan oppilaitoksista ja sairaanhoito-oppilaitoksista. Opiskelijat voivat pienryhmänä järjestää syntymäpäivien ohjelman ja hyötyä työharjoittelujaksoa ajatellen tai valmistaa ohjelman nimelliskorvausta vastaan vapaa-ajallaan.