Lukijan ABC-kirja
Johdatusta kirjallisuudentutkimukseen
Lasse Koskela & Lea Rojola 1997: Lukijan ABC-kirja - Johdatus kirjallisuuden nykyteorioihin ja kirjallisuudentutkimuksen suuntauksiin. SKS. 200 s.
Lukijan ABC-kirja - Johdatus kirjallisuuden nykyteorioihin ja kirjallisuudentutkimuksen suuntauksiin on julkaistu vuonna 1997 (uusintapainos vuonna 2000). Tekijät, Lea Rojola ja Lasse Koskela kuuluvat Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden henkilökuntaan. Teos esittelee hyvin kattavasti kirjallisuudentutkimuksen nykykenttää aloittaen biografisesta tutkimuksesta ja päättyen jälkikolonialistiseen kirjallisuudentutkimukseen. Tutkimussuuntien esittely tapahtuu väljästi kronologisessa järjestyksessä, kuten tekijätkin esipuheessa mainitsevat. Teos on selkeästi jäsennelty, ja jokaisen luvun lopussa on lyhyt tiivistelmä tärkeimmistä kohdista sekä kirjallisuusluettelo. Lisäksi teoksen lopussa on asia- ja henkilöhakemisto kirjassa käsitellyistä aiheista.
Teos on hyödyllinen ja helppolukuinen esittely kirjallisuudentutkimuksen eri suuntauksista myös muille kuin kirjallisuuden opiskelijoille. Teos antaa jokaiselle kirjallisuuden lukijalle pohdittavaa: miten minä luen ja millaisia oletuksia teen lukiessani? Teos esittelee kirjallisuudentutkijoita vaivanneita kysymyksiä, joita voi myös soveltaa oman lukukokemukseen: Lähtevätkö lukemani kirjan merkitykset teoksen kirjailijalta vai luonko minä ne itse lukiessani? Etsinkö teoksesta yhteyksiä kirjailijan elämään? Kirjasta saa paljon keinoja kriittiseen lukemiseen, esimerkiksi: Miten teosta luetaan ”vastakarvaan”? Kuinka lukee marxilainen kirjallisuudentutkija? Entä kuinka voin lukiessani toimia feministi- tai miestutkijan tavoin? Ja lopulta: kuinka voin päästä eroon valkoihoisen, länsimaisen heteromiehen näkökulmasta vai onko se ylipäätään mahdollista?