Verkkopäiväkirjat

Mitä on www-kirjoittaminen?

Verkkopäiväkirja on www-kirjoittamisen uusimpia muotoja. Kyseessä on blogin (lyhenne sanoista web blog) eräs alalaji, jossa kirjoittaja kertoo päiväkirjamaisesti www-sivuilla omasta elämästään. Aikaisemmin verkkopäiväkirjoja oli lähinnä vain henkilökohtaisten www-sivujen yhteydessä. Nyt ne saattavat esiintyä myös itsenäisessä muodossa. Verkkopäiväkirja käsitetään usein samaksi kuin blogi, mutta asiantuntijoiden mukaan ne eivät ole synonyymeja. Blogi on www-sivusto, johon voi kirjoittaa yksin tai yhdessä siten, että uudet tekstit ovat helposti löydettävissä. Blogi ei ole aina pelkästään verkkopäiväkirja, se voi olla esimerkiksi keskustelu- tai uutissähkepalsta.

Verkkopäiväkirjan perusolemus

Digitaalisesti päivitettävän tekstin tapaan verkkopäiväkirjassa asiat esitetään käänteisessä järjestyksessä. Viimeisin merkintä näkyy tällöin ensimmäisenä. Vanhempia merkintöjä voi etsiä näkyvillä olevista valikoista. Normaalin www-dokumentin tapaan verkkopäiväkirjaan voi liittää hyperlinkkejä ja digitaalista materiaalia. Lukijat voivat yleensä myös kommentoida ja keskustella kirjoittajan kanssa merkinnöistä.

Verkkopäiväkirja sopii erityisesti kirjoittajille, jotka haluavat välittää tietoa ja ajatuksia laajalle lukijakunnalle sekä herättää keskustelua. Verkkopäiväkirjaa ovat hyödyntäneet myös yksilöt, joilla on tarve julkaista valtavirrasta poikkeavia ajatuksia. Kaiken kaikkiaan verkkopäiväkirjansa voi rakentaa varsin yksilölliseksi. Joillakin se voi sisältää hyvin intiimiä ja paljastavaa kerrontaa. Toiset tyytyvät taas kronikoimaan arkisesti elämänsä tapahtumista ja asioista. Käytännössä monet verkkopäiväkirjat noudattavat välimuotoa näistä kahdesta.

Hyvät ja huonot puolet

Julkaisumuotona verkkopäiväkirja on demokraattinen. Sitä voivat julkaista sekä tunnetut julkkikset että tavalliset kansalaiset. Verkkopäiväkirjan julkaisijana esiintyy toisinaan myös yhteisö tai yhdistys. Päiväkirjan pitäminen ei vaadi suurta tietoteknistä osaamista. Tarvitaan vain sivusto, josta löytyy web-lomake kirjoittamista varten. Tällä hetkellä esimerkiksi MSN Spaces tarjoaa foorumin verkkopäiväkirjan pitämiseksi. Muita julkaisujärjestelmiä ovat muun muassa Blogger ja Vuodatus.net. Verkkoon on koottu päiväkirjojen hakemista helpottavia listajärjestelmiä, kuten Bloglines ja Blogilista. Verkkopäiväkirjan pitämisen avulla on mahdollista päästä mukaan suurelle ja laajalle ulottuvalle foorumille. Innokkaimmat asianharrastajat lukevat blogeja, joihin verkkopäiväkirjatkin kuuluvat, päivittäin ja seuraavat niiden päivittymistä erilaisten järjestelmien avulla. Verkkopäiväkirja mahdollistaa myös vapaan ilmaisun. Vaarana tosin on, että kirjoitettuja merkintöjä voidaan jakaa muiden kanssa ilman asianomaisen lupaa. Kirjoittajan on hyväksyttävä myös mahdollisuus saada palautetta, joka voi vaihdella kiitoksista uhkauksiin.