Millainen hamsteri on lemmikkinä?
Euroopassa tavataan yli kahtakymmentä hamsterilajia. Kolmesta lemmikkinä pidetystä lajista kultahamsteri on yleisin.
Luonnossa elävä hamsteri asuu kaivamassaan maanalaisessa laajassa luolastossa, jossa sen pesäkolokin sijaitsee. Talveksi hamsteri vaipuu horrokseen, josta se välillä saattaa havahtua. Luonteeltaan hamsteri on erakko. Se on yleensä liikkeellä ilta- tai aamuhämärän aikaan. Luonnossa hamsteri saattaa vuorikauden aikana kulkea jopa yli 20 kilometrin matkan. Tämä energinen eläin ahdistuukin usein häkkiin joutuessaan ja yrittää paeta. Etenkin kiima-aikaan naaraat tuntuvat suorastaan riehaantuvan häkissä.
Lemmikkihamsterin vuorokausirytmiä voi muuttaa keinotekoisesti säätelemällä valon määrää.
Rakenteeltaan hamsteri on tyypillinen jyrsijä. Hamsteri on värisokea.
Ravinto
Luonnonvaraiset hamsterit syövät erilaisia siemeniä, kasvien osia, hedelmiä ja jotkut lajit pyydystävät myös hyönteisiä.
Lemmikkihamstereille on saatavana kaupoista erilaisia siemensekoituksia ja täysrehupellettejä.
Lisäksi sille tarjotaan vihanneksia, hedelmiä, näkkileipää, luita tai muuta sopivan kovaa purtavaa, silloin tällöin voi myös antaa pienen määrän vähärasvaista ja vähäsuolaista lihaa. Juomaksi aina saatavilla olevaa raikasta vettä. Erittäin tärkeää on ravinnon monipuolisuus. Hampaiden kunnossa pysymisen ja kulumisen kannalta on myös huolehdittava, että kovaa purtavaa on aina tarjolla.
Hamsteri on ns. sekasyöjä.
Hamsterille ei saa antaa; makeisia, sipulia, mausteisia ruokia, appelsiinia ym. sitrushedelmiä
Häkki ja virikkeet
Vain yksi hamsteri yhteen häkkiin. Häkin tulee olla riittävän tilava touhukkaalle asukille. Paras vaihtoehto; tiheäpinnainen umpipohjainen häkki. Terraarioitakin voidaan käyttää, tosin niissä ilmanvaihto ei ole paras mahdollinen. Tarjolla on useita häkkimalleja, pääsääntönä voidaan pitää: Tukeva, tilava ja turvallinen. Häkin varusteet: Pesämökki, ruokakuppi, juomapullo/kuppi, suola- ja kalkkikivi ja juoksupyörä. Lisäksi häkkiin voi laittaa virikkeeksi tukevia muoviputkia tunneleiksi tai puunoksia jyrsittäväksi. Hamsterin voi päästää myös vapaaksi valvotussa tilassa. Hyvä virike on, jos tekee lemmikilleen ns. leikkipuiston tilavaan pahvilaatikkoon tai muuhun vastaavaan; valvonta on jokatapauksessa tarpeen, sillä tämä jyrsijä on nopea ja kekseliäs. Häkin pohjalle voi laittaa kaupoissa myytävää purua. Pesäpöntöön käy talouspaperi pehmikkeeksi ja rakennusaineeksi.
Lisääntyminen
Naaraalla on kiima-aika neljän päivän välein ja ne kantavat 15-17 päivän ajan. Urokset ovat sukukypsiä noin 2 kuukauden iässä, naaraat hieman aiemmin. Naaraan tulisi olla vähintään neljän kuukauden ikäinen tehdessään ensimmäisen poikueensa. yläikärajana voidaan pitää yhden vuoden ikää.
Astutettaessa hamstereita, niitä on seurattava koko ajan tarkasti. Sillä tappeluita syntyy helposti. Naaras ei suvaitse urosta muulloin, kuin kiima-aikana. Mikäli naaras on levoton ja alkaa haistella ja tutkia urosta; se ei ole kiimassa ja uros on poistettava välittömästi. Naaraan jähmettyessä heti uroksen eteen paikoilleen aika on otollinen. Uros on kuitenkin poistettava naaraan luota välittömästi eläinten erkaannuttua toisistaan. Yleensä aikaa kuluu 10-15 minuuttia.
Tappelun varalta on varattava esim. pieni kangaspala käden ulottuville. Tappelu loppuu, kun kangas pudotetaan hamstereiden ylle.
Pahimmassa tapauksessa hamstereiden tappelu päättyy uroksen vakavaan loukkaantumiseen tai jopa kuolemaan. Naaras on kooltaan suurempi ja vahvempi.
Kantavana olevan naaraan häkki on puhdistettava juuri ennen laskettua synnytysaikaa, sillä synnyttävä naaras tarvitsee rauhaa ja hiljaisuutta. Liian rauhaton ympäristö saattaa aiheuttaa sen, että naaras syö poikasensa. Kuolleena syntyneet tai välittömästi syntymän jälkeen menehtyneet se syö joka tapauksessa. Synnytys ajoittuu yleensä yöhän, poikasia syntyy 4-10 naaraan iästä ja kunnosta riippuen.
Poikasiin ei saa koskea ja häkkiä ei saa siivota kahteen viikkoon. Ainoastaan käymälänurkkauksen voi varovasti puhdistaa.
Kun synnytyksestä on kulunut vähintään neljä päivää voi emon hetkeksi ottaa häkistä pois. Emo voi käyttäytyä aggressiivisesti, mikäli huomaa emon kovasti ärsyyntyvän on sen syytä antaa olla rauhassa. Pesärakennelmaa ei saa särkeä.
Poikasten silmät avautuvat noin kahden viikon iässä. Luovutusikäisiä poikaset ovat viiden viikon ikäisinä.
Yleisiä hoito-ohjeita
Hamsteri kannattaa ottaa heti poikasena ja totuttaa ihmiskäden kosketukseen. Hamsteria nostettaessa otteen tulee olla napakka, ei kuitenkaan liian luja. Hyvä tapa nostaa on asettaa neljä sormea eläimen vatsan alle ja peukalo selän yli. Otteen ollessa epävarma käy helposti niin, että hamsteri karkaa tai pääsee puremaan. Kosketukseen tottunut yksilö kiipeää itse omistajansa kädellä.
Toinen nostotapa: Tartu hamsteria toisella kädellä lapojen ympäriltä ja tue samalla toisella takapuolen alta. Säikkyä hamsteria voi pitää kiinni myös niskanahasta tukien sitä edelleen toisella kädellä. Sitä ei siis saa missään nimessä roikottaa pelkästään niskanahasta. Totuta lemmikkisi hellään hoitoon ja sylin lämpöön.
Hygieniasta huolehtiminen on myös hamsterille tärkeää.