Talvikkojen värit

Venäjän kääpiöhamsteri talvikot ovat saaneet nimensä niiden tavasta vaihtaa turkin väriä talveksi. Päivän valoisan ajan lyhentyminen aiheuttaa turkin vaihtamisen. Lemmikkihamstereilla tämä ilmiö ei esiinny luonnonvaraisten hamstereiden tavoin, vaan värin muuttuminen voi jäädä tapahtumatta.

Talvikoilla on kaksi perusväriä sekä kumpaakin väriä vaalentavat muunnokset.

Normaali

Normaalivärisellä (villin värinen) hamsterilla on tummanharmaanruskea turkki, jossa on selkeästi mustista karvoista muodostunut juova selkärankaa pitkin. Kaikkialla turkissa esiintyy mustia sekakarvoja. Vatsa on vaalea vatsakarvojen tyvien ollessa tummanharmaita.

Normaaliväri on geneettisesti dominoiva. Tällöin ilmiasultaan normaalivärinen hamsteri voi olla heterotsygootti normaalivärin suhteen eli kantaa piilevänä safiirigeeniä. Tällainen hamsteri saa safiirivärisen kanssa paritettaessa normaalivärisiä ja safiirivärisiä poikasia keskimäärin yhtä paljon. Jos normaalivärinen hamsteri on samanperintäinen eli homotsygootti, saa se safiirin kanssa ainoastaan normaalivärisiä (heterotsygootteja) poikasia. Kahden normaalivärisen heterotsygootin jälkeläisistä keskimäärin neljännes on safiirivärisiä.

Safiiri

Safiiriväristä hamsteria voi sanoa myös harmaaksi. Safiirimutaatio on ensimmäisen kerran todettu Iso-Britanniassa 1980 -luvulla. Safiiriturkki on sinertävän harmaa ja karvojen tyvi on keskiharmaa. Selkärankaa pitkin kulkee tummanharmaa juova ja tummanharmaita sekakarvoja on kaikkialla turkissa. Vatsa on vaalea vatsakarvojen tyvien ollessa vaaleanharmaita.

Safiirimuunnos on geneettisesti väistyvä eli resessiivinen. Jotta hamsterista tulee safiirivärinen, on sen saatava safiirigeeni molemmilta vanhemmiltaan. Normaalivärinen hamsteri voi kantaa safiirigeeniä.

Helmiäismuunnos

Helmiäismutaatio on ensimmäisen kerran todettu Iso-Britanniassa 1988. Mutaation seurauksena hamsterin selkä ja vatsa ovat lähes valkeat. Helmiäisvärin pohjalla voi olla joko normaaliväri tai safiiriväri. Helmiäisnormaalilla on selässään mustia sekakarvoja siellä täällä. Enimmäkseen mustaa tikkausta on selkärangan lähellä ja se muodostaa selvän selkäjuovan. Helmiäissafiirilla sekakarvat ovat sinertävän harmaita ja ne esiintyvät samalla tavoin kuin helmiäisnormaalilla.

Helmiäismuunnos on geneettisesti dominoiva. Helmiäisvärinen hamsteri on joko homotsygootti eli samanperintäinen tai heterotsygootti eli eriperintäinen helmiäisen suhteen. Samanperintäiset saavat ainoastaan helmiäisvärisiä poikasia ja eriperintäisillä helmiäisillä keskimäärin puolet poikasista on helmiäisvärisiä

Helmiäisväriset urokset ovat yleensä steriilejä, mutta mikäli karvapeitteessä on hiukan näyttelyssä värivirheenä pidettävää normaali/safiiri väriä, on mahdollista, että uros kykenee tuottamaan jälkeläisiä.

Imperial-muunnos

Imperial -muunnoksen seurauksena vatsa on valkea ja kylkien vaaleiden alueiden tummien karvojen määrä on hyvin vähäinen. Lisäksi vaaleita karvoja voi esiintyä muuallakin turkissa. Muunnos voi esiintyä sekä normaali-imperialina ja safiiri-imperialina.