Millainen on kissan historia?
Milloin syntyi kotikissa?
Villikissan kulku kesyksi kotikissaksi on alkanut jo ainakin 4000 vuotta sitten. Ihmisen ja kissan suhde on vuosituhansien välillä ehtinyt vaihdella suuresti aina palvotusta eläimestä vainojen kohteeksi. Kesykissan kotimaana pidetään Lähi-itää, jossa afrikkalaiset villikissat ajan saatossa kehittyivät kesyiksi. Nämä villikissat olivat nykyisiä kesykissoja kookkaampia. Niiden muumioita on kuitenkin löydetty Egyptistä lukuisia ja tämä on osoittautunut niiden ruumiiden olevan kuitenkin paljon toisiansa muistuttavia.
Millainen asema kissalla oli muinaisessa Egyptissä?
Kissan historia Egyptissä kulminoituu 1500 eKr. aikakauteen. Vilja on ollut aina tärkeä ravinnonlähde, ja sitä se oli myös Egyptissä. Kissat pitivät puolestaan hiiret ja rotat loitolla viljasta. Tästä alkoi kissan kulttimainen maine Egyptissä. Siitä tuli palvottu eläin. Palvottiin Bast-nimistä jumalatarta, joka esitetään monessa veistoksessa kissapäisenä ihmishahmona. Usein myös jalustalla sitä ympäröivät pienemmät kissat. Bast oli ennen kaikkea hedelmällisyyden jumalatar. Egyptiläisessä yhteiskunnassa kissa oli siis niin epätoivottujen jyrsijöiden hävittäjä, mutta myös tärkeä seuralainen. Kissa myös oli osassa uskonnollisissa rituaaleissa. Haudoista on muun muassa löytynyt nuoria kissoja, jotka on uhrattu jumalille. Näitä löydöksiä on tehty tuhansittain.
Miten kissaan suhtauduttiin Aasiassa?
Kissalla on ollut monenlaisia rooleja ja uskomuksia kautta maapallon. Kiinalaisessa kirjallisuudessa on mainittu kissoja 500 eKr. Tuolta ajalta nykyäänkin osittain vallassa ja ainakin tiedossa oleva käsitys mustasta kissasta onnettomuuden tuojana on peräisin juuri näistä teksteistä. Buddhalaiset suhtautuivat kisaan arvostavasti ja pitivät eläintä pyhänä.
Miten kissaan suhtauduttiin länsimaissa?
Länsimaissa, toisin kuin monessa muun maan osassa, kissoihin suhtautuminen on ollut vuosisatojen saatossa varsin kaksijakoista. Useimmiten kissa on kuitenkin kuvattu halveksittuna. Kunnioittavammin kissaa kuvailtiin 1100-luvulla. Tämä lähinnä johtui rotista, joita saapui Eurooppaan ennätysmääriä ja kissat pitivät niiden kantaa kurissa. Kirkolla oli vahva ote ihmisten arkipäivästä. Se näki kissan pakanallisena ja siitä epäluuloisuus valtaosin johtui. Noitien uskottiin kulkevan kissan hahmossa. Järjestettiin julkisia kissanpolttajaisia, mutta 1600-luvulla ilmapiiri alkoi hieman muuttua. Kuningatar Victorialla oli kaksi persialaista ja hän oli pidetty kuningatar. Kissaa arvostettiin paremmin tuholaisten metsästäjänä. Hiljalleen myös kissan arvo ihmisen seuralaisena tuli paremmin esille.