Mitä tulee huomioida kissaa hankittaessa?
Oletko soveltuva emäntä/isäntä kissalle?
Jokaisen kissan omistajaksi haaveilevan tulisi esittää itselle kysymyksiä ja vastata niihin itse kriittisesti. Kissanpennun voi nykyäänkin saada edelleen ilmaiseksi, mutta kissa ei ole ilmainen lemmikki. Kissa tarvitsee huolenpitoa ja rahallistakin panostusta siinä missä esimerkiksi koirat. Ennen kissan hankkimista pitää myös selvittää soveltuuko myös muutoin kissan omistajaksi. Pitää miettiä miten mahdolliset loma-aikojen kissan tai kissojen sijoittamiset onnistuvat. On olemassa myös eläinhoitoloita, jotka ottavat korvausta vastaan myös kissoja loma-ajaksi hoitoon, mikäli omasta lähipiiristä ei löydy kissavahdeiksi haluavia tai soveltuvia tuttavia ja sukulaisia.
Kissan ottaminen lemmikiksi ei ole hetken mielijohteesta tehtävä päätös. Kissa elää hyvin hoidettuna ja terveenä lähes 20 vuotta. Kissan omistaminen on siis kauas kantava päätös, joten tulee myös miettiä oletko halukas pitämään kissaa vielä viiden, kymmenen tai viidentoista vuoden kuluttua yhtä innokkaasti kuin nytkin. Pitää myös miettiä oletko valmis pitämään kissaa silloinkin kun se on jo iäkäs ja sillä saattaa olla vanhuuteen liittyviä vaivoja.
Eläinlääkäri kulut vievät jonkin verran rahaa. Kissa tulee leikkauttaa ja myös rokotukset pitää ajan tasalla. Myös mahdollisia muita eläinlääkärikuluja saattaa tulla, kuten muidenkin eläinten kohdalla. Kissa myös saattaa sairastua jatkuvaa lääkitystä vaativaan sairauteen, joka vaatii vielä enemmän huomiota emännältään. Myös allergioita voi ilmetä kissoilla, jolloin esimerkiksi ruokintaan tulee kiinnittää tavallistakin suurempaa huomiota.
Monesti aloite lemmikin hankintaan tulee perheen lapsilta, niin myös mahdollisesti kissankin suhteen. Lapsen iästä riippuen vastuuta lemmikistä voi ja pitääkin antaa lapselle, mutta loppuvastuun kantaa aina aikuinen. Kissasta on varmasti iloa koko perheelle ja jokaiselle sen jäsenelle, mutta kissaa kuten muitakaan eläimiä, ei voida ottaa leluiksi tai niin sanotuksi kesäkissaksi, kun lähdetään maalle viettämään kesää. Lapsille tulee opettaa perustietoa kissoista ja siitä miten kissojen kanssa toimitaan.
Aikuisten tulee kuitenkin valvoa kuinka lapset toimivat eläimen seurassa ja mahdollisesti kertoa lapselle, mikäli hän menettelee tavoilla, jotka eivät ole oikeita. Useimmat lapset saattavat etenkin murrosiän kynnykselle menettää hieman otettaan eläimiin ja niiden hoitoon. Tuolloin, kuten aina, aikuisten tulee valvoa, että eläimen perustarpeet tulevat tyydytetyksi. Kissa on pitkäikäinen, joten lapset mahdollisesti lähtevät opiskelemaan muualle eivätkä aina voi ottaa lemmikkiä mukaansa. Tuolloin vanhemmille jää vastuu iäkkään kissan hoitamisesta.