Apua ja helpotusta kaksosperheen elämään
Mistä etsiä apua?
Kaksosperheessä elämä on kiireistä. Työ ei tunnu loppuvan juuri koskaan ja sitä riittää varsinkin lasten ensimmäisten ikävuosien aikana lähes loputtomasti. Vaikka kaksosperheille ei tavallisesti myönnetäkään juuri minkäänlaista ylimääräistä apua miltään taholta, kannattaa perheen silti yrittää saada apua ainakin jossakin vaiheessa. Varsinkin silloin, jos lähisukulaiset ovat kaukana ja muuta tukijoukkoa ja ystävällisiä kädenohjentajia tilanteeseen ei ole. Muuten on hyvin paljon mahdollista, että koko perhe uupuu ennen pitkää pyykkivuorten, kotitöiden ja lasten arkisten rutiinien hoitamisen alle. Kenekään voimavarat eivät ole rajattomat ja sellaisia ”supermammoja” ei ole olemassakaan, jotka jaksavat huolehtia perheensä hyvinvoinnista lepäämättä itse ollenkaan.
Kannattaa pyytää apua ajoissa
Kotipaikkakunnan sosiaalivirastosta voi hyvin kysyä, onko perheeseen mahdollista saada kodinhoitajaa. Jos kotikunta tai –kaupunki ei näytä asialle vihreää valoa, eikä perheen isäkään voi venyttää vapaitaan loputtomasti auttaakseen vaimoaan vaativassa arjen pyörityksessä, ei kannata moittia itseään ollenkaan, jos palkkaa avukseen – vaikkapa vain hyvin lyhyeksi tilapäisavuksi – lastenhoitajan tai siivoojan. Sukulaisten ja tuttavien puoleen kannattaa kääntyä, jos heitä on lähipiirissä. Vaikka avun pyytäminen saattaisikin tuntua nöyryyttävältä, ymmärtää jokainen varmasti kaksosperheen tilanteen ja näin mahdollinen oma paha olo ja riittämättömyyden tunne avun pyytämisestä kannattaa unohtaa jo kättelyssä. Jo pienikin apu silloin tällöin helpottaa arjessa jaksamista.
Yhteinen arki ja yhteinen aika
Kaksosperheessä molempien vanhempien on panostettava varsin täysipainoisesti lapsiperheen arkeen. Koska työtä on hyvin paljon, siitä riittää aivan varmasti molemmille vanhemmille. Vanhemmat saattavat lähes unohtaa toinen toisensa, koska kaksi pientä nyyttiä tuntuvat vievän arjessa lähes kaiken ajan. Olisikin syytä muistaa, että vanhempien yhteiset hetket – vaikka ne olisivat pieniäkin – ovat omiaan syventämään yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tuomaan osaltaan myös voimia tässä ”yhteisen projektin” hoidossa. Isyysloma kannattaa ajoittaa heti siihen vaiheeseen, kun pienokaiset syntyvät. Näin isä pääsee äidin kanssa yhtä lailla rutiinien kanssa sinuiksi ja puolisot voivat hoitaa arjen rulettia yhdessä ilman sen suurempia roolijakoja. Syötöt, pesut, vaipanvaihdot, tiskaamiset, siivous, kaupassakäynnit, ulkoilut ja lasten viihdyttäminen sujuu perheessä aina jouhevammin, kun molemmat ovat ”leikissä” täysin rinnoin mukana. Paitsi että toisten ihmisten ojentamat auttavat kädet työntäyteisessä tilanteessa ovat korvaamaton asia, voivat arkeen helpotusta tuoda osaltaan myös kunnon pesukone ja mahdollisesti rumpukuivaaja. Koti kannattaa ehkä myös järjestellä uudelleen siten, että ylimääräisiä huonekaluja tai varusteita ei ole kaikkialla siivousta vaikeuttamassa. Helppohoitoisuus vaatehankintoja tehdessä hyvä näkökohta.
Kirjallisuus ja vertaisryhmät neuvonantajina
Oikeanlaisten vauvanvarusteiden hankintaan kannattaa myös kiinnittää huomiota. Sängyt, vaipanvaihtopisteet, vaatteet, lelut ja vaunut ovat asioita, joita tarvitaan ilman muuta. Kannattaakin perehtyä heti aluksi alan kirjallisuuteen, jossa annetaan vinkkejä kaksosperheille tai hakea vertaisryhmiltä tietoja ja kommentteja kokemuksista, vaikkapa Internetin kautta, jotta saa asianmukaisimmat varusteet, joista on hyötyä. Jos tekee hankintoja kokemattomalta pohjalta, saattaa helposti syytää rahaa paljonkin turhuuksiin.