Kaksosvauvaperhe ja unirytmi
Saavatko vanhemmat riittävästi lepoa?
Jokainen perheenjäsen tarvitsee riittävästi unta jaksaakseen arjessa ja selvitäkseen kunnolla arjen vaatimuksista ja velvollisuuksista. Jokainen perhe-elämän pyörteissä oleva vanhempi tietää, että pienen lapsen kanssa yöt saattavat olla hyvinkin rikkonaisia ja yöunista voi joutua tinkimään pitemmänkin aikaa, ennen kuin lapsen unirytmi alkaa hahmottua.
Yörumba kuuluu aluksi asiaan, pitempään kestäneenä se vie mehut kaikilta
Kaksosperheessä näitä nukkumisrytmiä harjoittelevia pienokaisia löytyy kaksin kappalein, joten on sanomattakin selvää, että meno öiseen aikaan voi olla joskus jopa todella vauhdikasta. Makeat yöunet saattavat jäädä haaveeksi useammaksi kuukaudeksikin. Öiset syönnit ja vauvojen muu heräily yöaikaan saattavat olla pitkäänkin jatkuvia ja piinallisia koko perheelle. Kun toinen lapsista herää, saattaa toinen vielä olla unten mailla, kun taas toisen nukahtaessa toinen pääsee vauhtiin. Tämä puolestaan tietää vanhemmille lähes ympärivuorokautista jalkeilla oloa. Toisen vanhemman tyynnytellessä toista lasta, toinen saanee ehkä pienen lepohetken, kun on sitten taas vahdinvaihto, eli toisen vanhemman vuoro nousta toimimaan. Pitemmän päälle öiden jatkuva rikkonaisuus saattaa venyttää vanhempien pinnaa tarpeettoman paljon ja ovathan molemmat vanhemmista varmasti kestokykynsä äärirajoilla, jos hoitoruljanssista tulee lähes ympärivuorokautista ja silmäänsä ei ehdi ummistaa edes yön tunteina. Siten asiaan on kiinnitettävä huomiota siinä vaiheessa, kun ei olla vielä hoiputtu univeloissaan äärimmäisiin tilanteisiin.
Epäkohtia ja ratkaisuja oravanpyörässä
Joskus kaksosperheen kodissa ei ole yksinkertaisesti riittävästi tilaa, jotta molemmille pienokaisille voitaisiin järjestää oma rauhallinen nukkumapaikka. Jatkuva yöheräily saattaa luonnollisesti häiritä myös lapsia. Toinen herättää toisen huudollaan ja näin noidankehä onkin valmis. Yöheräily on varsin luonnollista vauvojen ollessa vielä pieniä ja heidän opetellessaan vasta unirytmiä, mutta yöongelmat eivät välttämättä pääty vielä isompanakaan, kun kehitysvaiheet tuovat mukanaan esimerkiksi eroahdistusta ja painajaisia. Näin oravanpyörässä saattaa pyöriä pahimmillaan useamman vuoden. Joskus perhe saattaa kokeilla niin sanottua unikoulua ja totuttaa unikoulun ehdoin kaksosia nukkumaan yöt läpeensä. Unikouluja järjestetään myös kodin ulkopuolella joidenkin yhdistysten toimesta. Kannattaa kääntyä esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton puoleen, jos asia on ajankohtainen. Joissakin perheissä auttaa oman tilan saaminen. Lapset saavat oman rauhallisen nukkumasoppensa ja vanhemmat omansa. Jotkut puolestaan saattavat kokea tilanteen rauhoittuvan juuri päinvastaisella keinolla eli lasten nukkuessa samassa huoneessa vanhempiensa kanssa. Tämä saattaa tosin vaatia vanhemmilta ensi alkuun useitakin hyvin risaisia öitä ja paljon valvomista. Toisaalta samassa huoneessa vanhempiensa kanssa nukkumaan tottuneet pienokaiset voi olla vaikea totuttaa nukkumaan itsekseen myöhemmässä vaiheessa. Ajan kuluminen ja läheisyyden antaminen lapsille vaikuttanee öiden rauhottumiseen suurimmaksi osaksi. Joskus vain aika tuntuu kuluvan niin hitaasti, että voimat uhkaavat loppua jo ennen sitä. Kaksosten päiväunitottumuksia on myös syytä tarkistaa heti aluksi. Jos pienokaiset nukkuvat päiväunensa mallikkaasti ja asianmukaisiin aikoihin, saavat päivän mittaan muuten riittävästi – ei kuitenkaan liikaa - virikkeitä ja läheisyyttä, öille pitäisi olla olemassa kelvolliset perusteet.