Havuilla vihreyttä ja vehreyttä

Kevätkin tulee aikaisemmin puutarhassa, jossa on kasvaa myös havukasveja. Pienehköjen havukasvien ympärillä vaatimatonkin kevään viherrys ja kevätkukkien värikkyys kertautuu. Havukasveilla saa vehreyttä ympäri vuoden ja suuremmilla puilla tuulensuojaa talvenkin keskelle.

Istutus

Havukasveja voi istuttaa syksylläkin aina syyskuulle asti, koska ne ehtivät juurtua ennen pakkasten tuloa. Istutuskuoppaan kannattaa lisätä hapanta turvetta tai esimerkiksi rodomultaa viihtymisen varmistamiseksi. Havukasvia istutettaessa juuripaakkua ei saa rikkoa. Paakkua suojaavan pussin narut voi katkaista esimerkiksi kun se on jo nostettu istutuskuoppaan. Multaa laitetaan vain muutama sentti juuripaakon päälle.

Paras paikka havukasville on sen verran varjoisa kohta, etteivät ne ole suoraan kevätauringon kohteena. Uudet havukasvit kannattaa suojata kevätauringolta ja niitä kannattaa kastella kuivina syksyinä ja keväisin. Syksyn kastelu auttaa kasvia keräämään nestettä kevättä varten.

Leikkaus

Havukasveja leikataan tarvittaessa lepokauden aikana helmi-huhtikuussa. Kuolleita oksia voi poistaa ympäri vuoden. Tuija ja marjakuusi kestävät leikkausta parhaiten ja muita havukasveja ei paljon tarvitsekaan leikata. Vuorimännyn ja kääpiövuorimännyn vuosikasvaimista leikataan puolet pois alkukesällä ennen juhannusta.

Kuusiaita leikataan joka vuosi. Aidan sivut tasataan juhannuksen jälkeen ja loppukesän kasvua voidaan tasoittaa aikaisin keväällä, ennen varsinaisen kasvukauden alkamista. Latvaversoja leikataan siitä lähtien, kun aita on saavuttanut halutun korkeuden. Havuaidan koko ja muoto luodaan nuorena ja myöhemmin sitä ei voida madaltaa tai kaventaa.

Vihreä puutarha

Hyvin suunnitellussa puutarhassa lajeja yhdistelemällä pääsevät oikeuksiinsa niin havut kuin perennat ja pensaatkin. Jokaisen paras kukoistus korostuu toisen lajin avulla. Yksittäisinä kasvit eivät saavuta sitä näyttävyyttä kuin yhteisistutukset.