Millainen on lapsen kuume?
Kun elimistössä on jokin tulehdus, ihmiselle nousee tavallisesti kuume. Useimmiten tulehdus johtuu jostakin infektiosta tai virusten tai bakteerien pääsemisestä elimistöön. Kuumeen perusteella on kuitenkin varsin hankala tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä taudin laadusta – varsinkin lasten kohdalla. Kun kyseessä ovat pienet lapset, joille nousee äkillisesti kuume, vanhemmat laittavat kuumeen usein hampaiden puhkeamisen syyksi, vaikka onkin todettu tosiasia, että hampaiden puhkeaminen ei aiheuta kuumetta. Mikäli hampaita olisikin puhkeamassa juuri kuumeen ilmaantuessa, kyse on pelkästä sattumasta. Lapset alkavat nimittäin sairastaa infektioita yleensä 6 kk -1 vuoden iässä, eli aika lailla samoihin aikoihin, kun ensimmäiset hampaatkin alkavat puhjeta.
Ihmiskehon lämpötila vaihtelee vuorokauden ajasta, ympäristön lämpötilasta, vaatetuksesta ja liikkumisesta riippuen. Vaihtelu voi olla hyvinkin suurta. On siis melko hankalaa sanoa, mikä on kuumeen virallinen raja-arvo. Joka tapauksessa kuumeena pidetään yleisesti sitä, jos levossa olevan lapsen peräsuolesta mitattu lämpötila on 38 celsiusastetta. Se ei kuitenkaan ole vielä vaarallinen lämpötila. Kehon lämpötilan noustessa yli 42 celsiusasteen, kuume saattaa alkaa haitata elimistön toimintaa. Kuume nousee kuitenkin hyvin harvoin noin korkeisiin lukemiin. Korkeaa eli 40 celsiusasteen ja hieman sen ylikin menevää kuumetta sen sijaan on lapsilla silloin tällöin. Se väsyttää pientä potilasta ja saattaa altistaa muun muassa kuumekouristuksille, joten kuumetta olisi syytä yrittää alentaa jollakin keinolla.
Kuume on joka tapauksessa vain yksi merkki alkaneesta tulehduksesta. Vanhempien on syytä tarkkailla lapsen yleistä vireystilaa. Ruoka ei kenties maistu samaan tapaan kuin yleensä ja lapsi voi myös olla väsyneempi. Entisestä virkeästä visertäjästä ja touhusieposta onkin tullut äkkiä kuin oksalleen lepäilemään jäänyt lintunen. Lapsella saattaa olla myös kipuja. Näitä kaikkia oireita voidaan pitää yhtä tärkeänä yleiskunnon mittareina kuin kuumettakin. On myös syytä tietää, että joskus lapsella, jolla ei ole kuumetta olenkaan, voi olla siitä huolimatta tulehdus, joka vaatii antibioottilääkitystä hoidokseen.
Hoito
Kuumetta voi yrittää alentaa esimerkiksi vaatettamalla lapsi mahdollisimman kevyesti, viilentämällä lapsen ympäristöä mahdollisuuksien mukaan sopivasti – huoneessa, missä lapsi oleskelee voi tuulettaa ja lapsen ihoa voi pyyhkiä haaleassa vedessä kostutetulla pyyhkeellä – lapselle kannattaa tarjota usein kylmää juotavaa. Mikäli lapsen ruokahalu on heikentynyt ja hän ei juurikaan syö sairastelun aikana, on paras tarjota juotavaa, jossa on sokeria energiantarpeen tyydyttämiseksi. Yleinen virhe on se, että lapsi peitellään hyvin paksujen vällyjen alle kylmältä suojaan, vaikka tulisi muistaa, että kuumeista lasta ei nimenomaan pidä hikoiluttaa.
Kuumetta voi hoitaa myös kuumelääkkeiden avulla. Kuumelääkkeet ovat turvallisia ja niitä on hyvä käyttää, kun lapsen kuume on korkea. Kun kehon lämpötila ylittää 38,5 celsiusastetta, kuumelääkkeiden käyttö on suositeltavaa kuumeen alentamiseksi. Lasten kuumelääkkeistä ehkä eniten käytetty Suomessa on ollut vuosia parasetamoli, jota saa monenmerkkisenä ja jota voidaan annostella joko peräpuikkoina tai suun kautta annettavana liuoksena. Näitä lääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä. Annostelu on syytä tarkistaa huolellisesti lääkepakkauksesta ja noudattaa ohjetta tarkasti.
Lääkärin vastaanotolla
Lapsen oireet voivat viitata virustulehdukseen, jos hän on kaiken kaikkiaan hyväkuntoinen ja hänellä on kenties lievän kuumeen lisäksi yskää ja nuhaa. Tilannetta voi tässä tapauksessa hyvin tarkkailla kotioloissa muutamia päiviä eikä lääkäriin tarvitse lähteä siltä istumalta. On kuitenkin tärkeää tietää, että lääkärin pakeille on lähdettävä heti, jos kuumeisella lapsella on korvasärkyä, virtsavaivoja, kovaa päänsärkyä tai vatsakipuja. Kuumeinen lapsi saattaa myös olla hyvin väsynyt, sekava, ärtynyt ja muuten poikkeuksellisen sairaan oloinen.
Kuumeen syy saattaa olla joissakin tapauksissa hyvin epäselvä, eli kyse ei ole välttämättä vain normaalista hengitystietulehduksesta, vaikka oireita ei sen kummemmin olisikaan. Lääkärin luona kannattaa pistäytyä myös silloin, jos lapsi on vasta alle 3 kk vanha ja selvästi kuumeinen. Useimmiten kuume alle 6 kk vanhoilla lapsilla saattaa olla hyvin hankalasti tulkittavissa, eli lääkärikäynnistä voi hyvinkin olla apua.