Olkapäävammat
Urheiluvammojen ennaltaehkäisy on mahdollista. Lämmittely ja kevyt venyttely ennen urheilusuoritusta valmistaa kehoa rasitukseen. Alkuverryttely venytyksineen myös valmistelee niveliä normaalia suurempiin liikelaajuuksiin ja mahdollistaa lihaksiston reagoinnin nopeisiin ja voimakkaisiin liikkeisiin. Varsinkin pallopeleihin ja heittolajeihin olkapään nivel kannattaa valmistella tulevia suorituksia varten. Myös uimareilla olkapään vammat ovat lajirasite.
Olkapään vammat voivat syntyä sekä kaatumisen, äkillisen liikkeen tai törmäyksen seurauksena tai vamma voi syntyä pidemmän ajan kuluessa, jolloin kysymyksessä on ns. rasitusvamma. Joillakin ihmisillä olkapää menee helposti sijoiltaan, mikä voi johtua synnynnäisistä ja rakenteellisista ominaisuuksista. Olkapään sijoiltaan meno vaurioittaa nivelkapselia ja sen oireettomaksi palautuminen kestää pitkään. Sijoiltaan meno myös toistuu helposti, kun se kerran on tapahtunut. Mitä nuorempana ensimmäinen sijoiltaan meno tapahtuu, sitä todennäköisemmin vaiva uusiutuu.
Äkillisten olkapäävammojen, kuten murtumien ja venähdysten lisäksi olkapäähän voi muodostua esim. pitkäkestoisen jännitystilan aiheuttama limapussin tulehdus. Tulehduskipu voimistuu rasituksesta ja ensisijaisena hoitona suositellaankin lepoa. Jos kipu ei hellitä kolmen päivän sisällä, kannattaa tutkituttaa vaiva lääkärillä. Pitkään jatkuva tulehdustila voi hoitamattomana muuttua krooniseksi, mikä tarkoittaa vaivan jatkuvaa uusiutumista.
Tulehdustila syntyy esim. ylimitoitetusta voimaharjoittelusta ja staattisesta käden asennosta erityisesti olan tasolla tai yläasennoissa. Jos harrastaa sellaista liikuntalajia, jossa käden liikerata on yksipuolinen, kannattaa ottaa ohjelmaan myös oheisliikuntaa, jossa olkanivelen liikerataa käytetään monipuolisesti. Olkapään jännetulehdukset eivät ole vain urheilijoiden vaiva. Tottumaton pihatöiden tekijä saattaa illalla haravoinnin päätteeksi tuntea oireita olkapäässään.
Ensihoitona olkapään kiputilaan suositellaan lepoa. Kylmähoito olkapään alueella lievittää mahdollista tulehdusta ja siihen liittyvää turvotusta. Kun kipu alkaa hellittää, olkapäätä kannattaa alkaa liikuttaa esim. kevyellä heiluriliikkeellä. Liikelaajuuksia voi lisätä sitä mukaa kuin kipu antaa myöden. Kivun kanssa ei kannata urheilla. Jos kipu jatkuu pitkään on syytä hakeutua lääkäriin. Joskus tulehdus- ja kiputila äityy niin pahaksi, että kipu-tulehduskierre on katkaistava lääkkeillä tai jopa kortisonipiikillä.
Jos olkapään rasituskivut toistuvat usein, kannattaa olkanivelen liikkuvuuden parantamiseksi ja lihaksiston tasapainotilan löytämiseksi konsultoida fysioterapeutilla. Ammattilaisen ohjeet oikeiden harjoitteiden löytämiseksi voivat viedä vaivan lopullisesti. Fysioterapeutin ohjeet eivät kuitenkaan auta kertaluonteisesti paperilla, vaan niitä kannattaa noudattaa. Jos havaitsee fysioterapeutin ohjeet hyviksi, olkapään harjoitteet tulee myös suorittaa säännöllisesti.