Vammojen syntymissyyt
Urheilu- ja liikuntavammat syntyvät usein liikkujan itsensä aiheuttamina, mutta vammat voivat aiheutua myös ulkopuolelta tulevien äkillisesti syntyneiden tilanteiden seurauksena. Joukkue- ja kontaktilajit sisältävät paljon ulkoisia riskejä vammojen synnylle. Kuitenkin urheilijan ja liikkujan omavastuu vammojen synnyssä on huomattava. Tärkeimpänä ehkäisynä vammojen synnylle voisi pitää sitä, että keskittyy siihen mitä on tekemässä. Näin sekä oman kehon että ympäristön toiminta on ennakoitavissa.
Urheilu- ja liikuntavammat voidaan jakaa akuutteihin vammoihin ja pitkän ajan kuluessa syntyneisiin kiputiloihin. Usein pitkäkestoiset rasituskiputilat ja -vammat ovat syntyneet akuutin vamman seurauksena. Akuutit vammat aiheuttavat epätasapainotilan kehon liikeradoissa. Keho pyrkii sopeutumaan muutokseen ja kompensoi kaventuneita tai muuttuneita liikeratoja toisaalla. Jos nilkka nyrjähtää, keho kompensoi tilanteen polven ja lonkan liikeratojen muutoksella. Vaikka nilkka toipuu, keho ei automaattisesti palauta uusia liikeratoja entiselleen. Nyrjähdys saattaa myös pysyvästi muuttaa nilkan asentoa. Rakenteellisen muutoksen nyrjähtäneessä nilkassa ei tarvitse olla edes huomattava, kun kompensoivat nivelet voivat alkaa oireilla. Niiden kiputilat voivat muuttua kroonisiksi. Kivun syy ei siis aina löydy sieltä, missä kipu tuntuu.
Yleisimmin urheiluvamma, sekä akuutti että rasitusvamma, syntyy väärän liikesuorituksen vuoksi. Akuuteissa vammoissa väärä liikesuoritus voi syntyä horjahduksen, väistön tai esimerkiksi ulkopuolelta tulevan iskun seurauksena. Keho pyrkii nopeasti korjaamaan väärään liikesuorituksen., Jos syystä tai toisesta keho ei korjaa tilannetta riittävän nopeasti, lihakset eivät pysty estämään liikettä ja syntyy äkillinen ja voimakas ylikuormitus esim. yksittäiseen lihakseen, nivelsiteeseen ja niveleen.
Toistuva väärä liikesuoritus johtaa paitsi tekniikan heikkouteen ja siten kehittymisen hidastumiseen, väärä liikesuoritus aiheuttaa myös pitkäaikaisia ylirasitustiloja yksittäisiin kehon osiin. Oikeiden liikeratojen opetteleminen ja väärien liikeratojen korjaaminen onkin välttämätön vammojen ehkäisyn edellytys.
Väärien liikeratojen syntyminen ei ole vain aloittelijan huoli. Varsinkin koordinaatiota kehittävien lajien harjoittelu vaatii jatkuvaa tarkkailua liikeratojen oikeellisuuden suhteen. Liikkuja kehittyy lajissaan ja oppii uusia liikkeitä edistyessään. Uudet liikkeet saattavat huomaamatta muuttaa jo aiemmin opittuja liikeratoja. Siksi jatkuva perusliikeratojen huolto ja niiden oikeaoppinen suorittaminen on tärkeää vammojen ennaltaehkäisyssä.
Kukaan ei ole fyysisesti ideaali tai täydellinen. Jokaisesta kehosta löytyy ideaalista poikkeavia asentoja. Synnynnäiset tai kasvuvaiheessa syntyneet kehon poikkeavat asennot on huomioitava. Selän väärä ryhti tai esim. skolioosi selässä aiheuttaa helposti toispuolista painetta niveliin ympäri kehoa. Nilkan asento vaikuttaa polviin ja lonkkaan ja lopulta myös selkään.
Oikeat liikeradat on opeteltava oman kehon edellytysten mukaisesti. Kaikista huolimatta ihminen oppii tulemaan kehonsa kanssa toimeen, kykenee ylittämään vajavaisuutensa ja nauttimaan suorituksistaan ja edistymisestään valitsemassaan lajissa.