Mitä on karsastus?
Karsastavat silmät erottaa siitä, että ne eivät katso yhtä aikaa samaan suuntaan, vaan ovat toisiinsa verrattaessa eri asennoissa. Useimmiten karsastus todetaan jo aivan pienellä lapsella. Karsastus voi olla jatkuvaa tai ilmaantua aina silloin, kun lapsi on väsynyt tai sairas. Tällaista karsastusta kutsutaan piilokarsastukseksi. Sitä voi ilmetä myös aikuisilla rasittavissa tehtävissä, väsyneenä tai nopeissa silmänliikkeissä.Karsastuksen suunta voi periaatteessa olla mikä tahansa, mutta tavallisimpia lienevät sisäänpäin tai ulospäin suuntautuvat karsastukset. Ylös- ja alaspäin suuntautuvat karsastukset ovat huomattavasti harvinaisempia. Muutaman kuukauden ikäisen vauvan karsastamisesta ei vielä kannata huolestua, koska tässä vaiheessa elimistö vasta opettelee toimimaan. Tilanteen kehittymistä on kuitenkin hyvä seurata.
Syitä karsastukseen
Karsastuksen syy löytyy usein lihaksista, jotka liikuttavat silmiä. Erityisesti lapsilla voi usein esiintyä jonkin silmälihaksen heikkoa supistumista tai jonkin lihaksen kiinnittymistä silmämunaan normaalista poikkeavaan kohtaan.
Karsastuksen hoitaminen
Karsastus tulisi hoitaa heti nuorella iällä, sillä myöhemmin se saattaa aiheuttaa näön huononemista jopa pysyvästi. Karsastus ei ole sellainen vika, joka korjautuisi iän myötä tai itsestään, vaan lääkärin apu on aina tarpeen.
Lasten silmien karsastusta voidaan hoitaa silmälääkärin seurannassa. Erilaisia hoitomenetelmiä ovat silmälihasten harjoitukset ja paremman silmän peittäminen, jolloin lapsi joutuu käyttämään vain huonompaa silmäänsä. Silmälihasten virheasentoja voidaan korjata myös leikkauksen avulla, mykiöiden mahdolliset erilaisuudet tai silmien taittovirheet voidaan korjata silmälaseilla. Aikuisilla hoito kohdistuu siihen hermovaurioon, joka on aiheuttanut karsastuksen. Vasta sen korjaamisen jälkeen voidaan punnita leikkauksen mahdollisuutta.