Miten huolehdin kotelon ilmanvaihdosta?
Yleistä
PC-tietokoneen komponentit (prosessori, näytönohjain, emolevyn piirisarja, kiintolevyt) tuottavat suhteellisen paljon lämpöä. Kun kaikki osat ovat vielä suljetussa tietokonekotelossa, nousee kotelon sisälämpötila helposti suureksi. Tämä kuluttaa komponentteja ja lyhentää niiden elinikää. Lämpötilan ollessa tosi korkea, voivat komponentit ylikuumentua ja vaurioitua.
Kuinka parannan kotelon ilmankiertoa?
Nykypäivän ATX-koteloissa on otettu kohtalaisen hyvin huomioon kotelotuuletus. Koteloissa on yleensä vapaita tuuletinpaikkoja sekä etuosassa että takaosassa. Parhaiten kotelon ilmankierto hoituu siten, että kotelon sisälle aiheutetaan ns. läpiveto, eli ilma kulkee kotelon läpi. Tämä toteutetaan siten, että takaosan lisätuuletin laitetaan puhaltamaan kotelosta ulos ja etuosan tuuletin ”vetämään” ilmaa sisään koteloon. On hyvin tärkeää, että tuulettimet ovat juuri näin päin, sillä takaosan tuuletin on (yleensä) korkeammalla kuin etuosan tuuletin. Lämpö nousee ylöspäin, joten ylhäältä saa parhaiten puhallettua lämpimän ilman ulos. Alaosasta otetaan luonnollisesti viileää ilmaa tilalle.
Kotelon ikkunasta näkyy takasoan ”valotuuletin”, joka puhaltaa ilmaa ulos.
Virtalähteessäni on kaksi tuuletinta, tarvitsenko taakse enää tuuletinta ollenkaan?
Monissa virtalähteissä on todellakin kaksi tuuletinta, toinen pohjassa imemässä ilmaa kotelon sisältä virtalähteen sisälle ja toinen tuuletin puhaltamassa virtalähteen perästä lämmintä ilmaa ulos. Tämä periaatteessa riittää, kunhan vain etupaneeliin on asennettu tuuletin imemään ilmaa kotelon sisään. Jos kuitenkin tuntuu, että kone käy silti suhteellisen kuumana, kannattaa taakse asentaa vielä normaali lisätuuletin parantamaan ilmankiertoa.
Mistä kotelon lämpötilan näkee ja mistä tietää käykö kone liian kuumana?
Kotelon (emolevyn) lämpötilanmittaukseen on olemassa lukuisia ohjelmia, mutta uudemmissa koneissa lämmöt näkyvät myös suoraan BIOS:sta. BIOS:iin pääsee (yleensä) näpyttelemällä Del-näppäintä heti kun koneeseen laitetaan virrat. BIOS:sta etsitään vain valikko, josta lämpötilat löytyvät. Yleispätevän lämpötilavalikon nimen kertominen tässä yhteydessä on vaikeaa, sillä BIOS:n valikoiden nimet riippuvat aika pitkälle emolevyn valmistajasta. Lämpötila-valikossa on yleensä kaksikin eri lämpötilaa, prosessorin ja emolevyn lämpötila. Emolevyn lämpötila (MB temperature) kertoo emolevyn piirisarjan lämpötilan, joka on yleensä suoraan verrannollinen kotelon sisälämpötilaan. Ei ole hätää, kunhan emolevyn lämpötila ei ylitä (ainakaan paljoa) 40 celsius-astetta.
Yleisin merkki ylikuumenemisesta on koneen epävakaa toiminta. Kone saattaa kaatuilla kesken normaalityöskentelyn tai käynnistellä itseään uudelleen.