Kehity osaavaksi työnhakijaksi
Jäitkö ilman työpaikkaa?
Useampi kieltävä vastaus työnhaussa voi madaltaa itseluottamusta. Työpaikka avautuu harvemmin heti ensimmäisellä yrityksellä. Siksi kannattaakin jatkaa uuden työpaikan etsimistä.
Jos et tule valituksi työnhakuprosessissa, älä syytä itseäsi. Vika ei ole hakijassa, vaan siinä tapauksessa tarjonta ja työnantajan tarve eivät kohtaa. Suositeltavaa on ottaa yhteyttä työnantajaan ja kysyä rohkeasti, mikset saanut kyseistä paikkaa. Kysyminen kannattaa, sillä palautteesta oppii. Seuraavalla kerralla osaat toimia entistä paremmin.
Pohdi, mitkä ovat vahvoja puoliasi ja mitkä todellisia kiinnostuksen kohteitasi. Mieti, mitä haluat omalta tulevaisuudeltasi työelämässä.
Täytitkö työhakemuksen huolella?
Mikäli et tullut valituksi, pohdi, vastasitko hakemuksessasi työnantajan hakukriteereihin. Teithän myös hakemuksesi huolellisesti? Sopivatko osaamisalueesi, työkokemuksesi ja koulutuksesi itse työtehtävään? Lue hakemuskirjeesi ja CV:si. Tarkastele molempia ja pohdi, voisiko näitä parantaa jollakin tavalla? Tarkastuta tekstin sisältö tekstinkäsittelyohjelmalla. Suositeltavaa on myös antaa ulkopuolisen lukea hakemuksesi ja CV:si - usein itse ei huomaa virheitä samalla lailla kuin sivusta katsova.
Vaatimattomuus on pahe, joka näkyy toisinaan myös työnhakuprosessissa. Vaatimattomuudesta voi jäädä negatiivinen vaikutelma työnantajalle, siksi moista asennetta tulee välttää. Vältä kuitenkin liikaa hehkuttamista; pyri realismiin.
Hermostuttiko työhaastattelu?
Jos pääsit haastatteluun, olet läpäissyt työnhakuprosessin ensimmäisen karsintavaiheen. Mikäli et kuitenkaan tullut valituksi, kannattaa miettiä, valmistauduitko haastatteluun huolellisesti. Ensimmäisellä kerralla haastattelu voi jännittää, mutta kokemuksen myötä se katoaa. Liika hermostuneisuus näkyy käytöksessä, mikä ei ole hyve. Haastattelussa kannattaa siis pyrkiä rentouteen. Haastattelijaan täytyy myös saada hyvä kontakti. Tällöin työnantajalle jää sinusta hyvä mielikuva, mikä on työnhakijalle korvaamaton etu.
Itsensä arviointi auttaa muuttamaan tilanteen oppimiskokemukseksi. Seuraavalla kerralla olet jo lähempänä, ja työpaikka avautuu kenties juuri sinulle!