Erilaisuutta osaamiseen ja henkilöstön rooleihin

Organisaatiot tarvitsevat monipuolista osaamista menestyäkseen kehittyvässä ympäristössä. Osaaminen ei ole vain kunkin ammatin teknistä erityisosaamista, vaan se kattaa myös ihmisten henkilökohtaiset roolit. Roolilla tarkoitetaan tässä ihmisen tapaa toimia. Työelämän roolit voidaan jakaa esimerkiksi seuraavalla tavalla.

TOTEUTTAJA – toteuttaa, tekee työn
VALMENTAJA – pitää huolta, että on tavoitteita ja niihin päästään
SOVITTELIJA – tasoittaa ilmapiiriä ja tuo ryhmään sopua
YHTEYDENPITÄJÄ - tieto kulkee
UUDISTAJA – idearikas, uusia tuulia
ARVIOIJA – kriittinen analysoija
VIIMEISTELIJÄ – huolellinen, vie työn loppuun
Jos jokin näistä puuttuu kokonaan, niin organisaatiolle voi ennustaa ongelmia. Esimerkiksi arvioijien vähäisyys voi johtaa mahdottomiin päätöksiin, joita ei ole riittävän kriittisesti punnittu. Erityisesti tavoitteellisen tiimin rakentajan tulee huomioida, että ryhmässä on kattavasti erilaista osaamista.

Henkilö on useassa roolissa

Organisaatiosta löytyviä rooleja voidaan arvioida teettämällä henkilöillä roolitesti. Tällaisia testejä on useita ja löytyy myös internetin välityksellä tehtävinä versioina. Testien tuloksena organisaation johto voi arvioida henkilökunnan tai johtoryhmän kehitystarpeita.

Kukaan ihminen ei toimi puhtaasti vain yhdessä roolissa. Osa rooleista on nähtävissä vahvoina ja osa vain heikosti. Roolit myös vaihtuvat osaamisen lisääntymisen myötä, tehtävittäin ja esimerkiksi ryhmän koostumuksen mukaan. Henkilö voi myös aktiivisesti kehittää itseään haluamansa roolin suuntaan.