Hiivasyndrooman maltillinen hoito

Hiivasyndrooman hoidossa ruokavalio muodostaa erittäin tärkeän osan, joskin ruokavaliolla elimistössä riehuvaa hiivan liikakasvua ei voi saada kokonaan hengiltä. Ennemmin potilas nääntyy, kuin hiivasolut kuolevat, joten hoidossa on nimenomaan panostettava riittävän monipuolisen ravitsemuksen turvaamiseen elimistön bakteerikannan sekä puolustusjärjestelmän tasapainottamiseksi. Vastustuskyvyn kannalta on tärkeää, ettei ruokavalio ole liian yksipuolinen, muttei kuitenkaan sisällä liikaa elimistölle haitallisia ruoka-aineita.

Ennen uskottiin, että siirtymällä minimaalisesti hiilihydraatteja sisältävään ruokavalioon, joka suurimmaksi osin muodostui proteiinista, saataisiin hiilihydraatteja ravintonaan käyttävä hiivakasvusto kuriin. Kuitenkin hoitokokemuksen lisääntyessä ja erilaisten yksilöiden ravitsemustarpeet huomioiden on ymmärretty, kuinka haitallista pelkän proteiinin syöminen voi olla elimistölle. On myös todettu, että hiiva saattaa käyttää ravintonaan mitä tahansa energiaravintoainetta, kuten proteiinia tai rasvaa.

Nykyään hiilihydraatit sallitaankin hiivasyndroomapotilaan ruokavaliossa, tosin kohtuullisina määrinä sekä mahdollisimman luonnollisessa sekä hitaasti vereen imeytyvässä muodossa. On siis hyvä välttää sokeria ja valkoista jauhoa ja syödä mieluummin kokojyväviljatuotteita. Puhdas sokeri yllyttää kaikista nopeimmin hiivan kasvua ja leviämistä elimistössä.

Yleisesti ottaen tulisi ruokavalio rakentaa mahdollisimman monipuoliseksi kuitenkin yksilölliset allergiat sekä intoleranssit huomioiden. Seuraavassa yleisiä suosituksia:

  • Ruokavalion tulisi olla tarpeeksi monipuolinen ja sisältää mahdollisimman täysipainoisesti proteiinia, rasvaa sekä hiilihydraatteja. Liikaa hiilihydraattien syömistä tulisi välttää sekä panostaa hitaasti verensokeria kohottaviin proteiineihin, kylmäpuristettuihin kasviöljyihin sekä mahdollisimman terveellisiin viljatuotteisiin sekä muihin hiilihydraatin lähteisiin, muttei sokeriin tai valkoisiin viljatuotteisiin.
  • Gluteenia kannattaa aluksi välttää, jos suolisto on huonossa kunnossa ja erinäisiä suolisto-oireita esiintyy. Myöhemmin hoidon edetessä voi kehoaan kuunnellen kokeilla lisätä hiljalleen aterioiden ohelle esimerkiksi ruisleipää, joka on leivottu ilman hiivaa. Kauran sopivuutta voi kokeilla jo alkuvaiheessa hoitoa.
  • Yliherkkyysoireita aiheuttavia ruoka-aineita pitäisi välttää. Esimerkiksi hiivalla kohotetut tuotteet voivat aiheuttaa ongelmia, kuin myös maitotuotteet. Ruoka-aineita ei kuitenkaan kannata karsia liikaa ilman hyviä perusteita, sillä yksipuolinen ruokavalio ei edistä vastustuskyvyn kohentamista, mikä on kuitenkin hiivan hoidon pääperiaate.
  • Ruoansulatuksen kohentaminen on myös erittäin tärkeää, ettei sulamatonta ruokaa pääse paksusuoleen ruokkimaan hiivakasvustoa edelleen. Entsyymivalmisteiden käytöstä voi tämän vuoksi olla hyötyä. Lisäksi ruokien oikeaa yhdistelyä eli hiilihydraattipitoisten ruokien syömistä erillään proteiinipitoisista voi kokeilla. Ruoan kunnollinen pureskelu on erittäin tärkeää.
  • Ruoansulatuksen heikkouden sekä hiivan elimistöä heikentävien vaikutusten vuoksi lisäravinteiden käyttö on perusteltua. Kannattaa hankkia monipuolisia ja hyvin imeytyviä vitamiini- ja hivenainevalmisteita ruokavalion tueksi.