Filippo Brunelleschi

Ensimmäisen renessanssirakennuksen arkkitehti

Filippo Brunelleschi (1377-1446) oli yksi renessanssikauden arkkitehdeistä, joiden vaikutus on ulottunut Euroopan arkkitehtuurin historiassa pitkälle jälkipolviin.

Uskonnollinen rakennus

Brunelleschin kirkot eivät olleet pohjakaavaltaan enää keskiaikaisia kuten romaanisia tai goottilaisia, vaan hän suunnitteli keskeiskirkon S. Maria degli Angeli. Keskeiskaava tuli renessanssille entistä yleisemmäksi ja jopa tyypilliseksi. Keskiajan kirkko oli arkkitehtuurillaan johdattanut uskovan pitkää käytävää pitkin edessä olevalle alttarille, mutta keskeiskirkossa uskova olikin keskellä rakennusta. Renessanssin humanistisiin ajatuksiin kuului ihmiskeskeisyys. ”Ihminen on kaiken mitta” ja maailmankaikkeuden, kosmoksen keskipisteessä. Miksei siis myös kirkkorakennuksen keskipisteessä? Univerasaali ihmisihanne tavallaan näkyi rakennusten kautta. Brunelleschin keskeiskaava heijasteli aikansa arvomaailmaa.

Brunelleschin suunnittelema tuomiokirkon kupoli Firenzessä ei ole renessanssikupoli , vaan gotiikkaa. Siinä on käytetty aikanaan uutta rakennustekniikkaa ja se on siksi huomattava.

Maallinen rakennus

Nimenomaan renessanssin kannalta Brunelleschin tekee merkittäväksi hänen suunnittelemansa Löytölastenkoti : Sen katsotaan olevan ensimmäinen rakennus, johon sisältyvät renessanssiarkkitehtuurin kaikki uudet elementit, suhteet ja muotokieli. Löytölastenkodin alakerrassa on pylväshalli renessanssikaarineen ja korinttilaiset pylväät, ikkunoiden yläpuolella käytetään antiikin temppeleistä lainattua päätykolmioaihetta. Terrakottamedaljongit koristavat alakerroksen kaarten välisiä pintoja. On muistettava kuitenkin, ettei rakennuksen tyyli ole pelkkä tyylipiirteiden summa tai luettelo.