Gian Lorenzo Bernini

Bernini ja barokin illuusio

Gian Lorenzo Berniniä (1589-1690) voidaan hyvällä syyllä kutsua ”barokkikauden Michelangeloksi ”. Molempien työ ylitti taiteen lajit. He olivat kuvanveistäjiä, arkkitehtejä, taidemaalareita ja runoilijoita. Itse asiassa molemmat tunnetut arkkitehdit ovat olleet suunnittelmassa samaa rakennusta: Pietarinkirkon nykyistä kokonaisuutta Roomassa. Esimerkiksi kupoli on Michelangelon ja Pietarinkirkon aukio Berninin käsialaa. Berninikin työskenteli paaveille. Hän pyrki ottamaan Pietarinkirkon ulkoisen näyttävyyden ohella myös sisätilat huomioon. Pietarinkirkon baldakiini sisällä kirkkkotilassa on Berniniltä. Bernini oli mukana luomassa Rooman yleistä kaupunkikuvaa.

Barokin yleinen kuten Bernininkin omakin muotokieli oli renessanssiin verrattuna raskasta, näyttävää, illuusiovaikutelmia tavoittelevaa ja siihen kuuluu usein soikean muodon käyttö. Berniniltä on myös taidokkaita ja jopa illusorisia kuvanveistoksia.

Barokkityyli on saanut nimensä monien muiden tyylien lailla alun perin halventavana nimityksenä. Vastauskonpuhdistus käytti barokkirakennustaidetta ja veistoksia sanomansa edistämiseen. Vaikuttavan ja suureellisen arkkitehtuurin tavoite oli osaltaan vedota kansaan uskonkysymyksissä.