Kellopeliappelsiini

Väkivaltaa ja uudelleenkoulutusta

Joukko nuorukaisia pahoinpitelee ihmisiä lähitulevaisuuteen sijoittuvassa Iso-Britanniassa. Tarinan päähenkilö Alex jää kiinni ja joutuu uudelleenkoulutettavaksi

Kellopeliappelsiini (1971) on Stanley Kubrickin ehkä kiistanalaisin ja suorasti yhteiskuntakriittisin elokuva. Elokuva perustuu Anthony Burgessin vuonna 1962 kirjoittamaan romaaniin, josta Kubrick laati elokuvakäsikirjoituksen. Lähitulevaisuuden totalitaariseen yhteiskuntaan sijoittuva elokuva nostatti valmistuessaan melkoisen myrskyn ja sen ympärillä vellova keskustelu jatkuu osittain edelleen. Elokuva julistettiin pannaan melkein heti julkaisun jälkeen, Kubrick joutuikin vetämään elokuvan teattereista. Kaikesta huolimatta elokuva on yksi arvostetuimpia elokuvia kautta aikojen.

Stanley Kubrick oli kiistämättä aikaansa edellä tässä elokuvassa, joka kuvaa yhteiskuntaan sopeutumatonta joukkoa, joka saa sadistista tyydytystä ihmisten hakkaamisesta ja naisten raiskaamisesta. Taustalla soiva Beethovenin jykevä musiikki luo väkivaltakohtauksiin vääjäämätöntä tunnelmaa. Väkivalta esitetään aidon ällöttävänä ja elokuva herättää muitakin ärsytyksen tunteita. Malcolm McDowell tekee yhden modernin elokuvan parhaista näyttelijäsuorituksista joukkion johtajana, Alexsina. Lopulta joukkio jää kiinni ja Alex joutuu uudelleenkoulutukseen. Alex aivopestään ja ohjelmoidaan yhdistämään väkivalta mitä groteskeimpiin ja inhottavimpiin asioihin. Lopulta Alex ”paranee” ja on valmis sopeutumaan yhteiskuntaan.

Totalitäärisen yhteiskunnan ja kyseenalaistamattoman auktoriteetin kritiikki, on elokuvan kantava teema. Toisaalta joukkion motiiveja ei syvemmin pohdita. Väkisinkin tulee mieleen nykyaikainen yhteiskunta. Mitä jää jäljelle sen jälkeen, kun kaikki on koettu? Benjiit hypätty, juostu ultramaraton ja osallistuttu Big Brotheriin? Mitä kun ei ole enään mitään jäljellä, josta ammentaa merkityksiä elämään? Elokuvasta voi siis erottaa kaksi rinnakkaista teemaa, joista toinen jätetään tavallaan ilmaan ilman vastausta. Visuaalisesta ilmeeltään elokuva on hätkähdyttävä. Kubrick käyttelee nerokkaasti erikoisia kuvakulmia ja muita tehokeinoja.

Kuriositeettina voidaan mainita, että elokuvan musiikkiraidan on säveltänyt Walter Carlos , joka muutamaa vuotta myöhemmin ryhtyi käyttämään nimeä Wendy Carlos. Musiikki tukee muutenkin elokuvan kehittymistä ja erityisesti Ludwig Van Beethovenin yhdeksännellä sinfonialla on elokuvassa merkittävä rooli.

Alkuperäinen nimi: A Clockwork Orange
Ohjaaja: Stanley Kubrick
Käsikirjoitus: Stanley Kubrick Anthony Burgessin romaanin mukaan
Pääosanäyttelijät: Malcolm McDowell
Tuottaja: Stanley Kubrick
Valmistusvuosi: 1971
Valmistusmaa: USA
Kieli: Englanti
Saavutukset: Neljä Oscar ehdokkuutta
Ikäraja: K-18
Julkaisija: Warner Home Video
Kesto: 136 min
Genre: Draama, rikos, Scifi, trilleri
Arvostelu: ****(*)